Kad je NATO napao Srbiju, Makedonci su demolirali američku ambasadu u Skoplju

Mnogi pokušavaju da zavade i posvađaju srpski i makedonski narod, da izbrišu njihovu zajedničku prošlost, povezanu istoriju i kulturu i na kraju krajeva, da ubiju ljubav i poštovanje između ta dva naroda.

U tome se uporno trude aktuelni  vlastodršci i sa jedne i sa druge strane i naravno, u tome im obilato pomažu njihovi strani gospodari i gospodari života i smrti.

Tako žele i da izbrišu iz sećanja, i ni jedan medij ne želi i ne sme da podseti na reakciju Makedonaca povodom NATO agresije na tadašnju Jugoslaviju, odnosno Srbiju.

Zato vas na trenutak podsećamo da je bombardovanje Srbije takođe izazvalo lavinu antizapadnih reakcija u Skoplju.

Američka ambasada je bila potpuno demolirana od strane demonstranata, koji su usput uništili sve automobile stranih predstavništava i organizacija koji su im su se slučajno našli na putu.

Kad je NATO napao Srbiju, Makedonci su demolirali američku ambasadu u Skoplju

Makedonci jednostavno nisu mogli podržati zapadnu politiku koja je kažnjavala srpski, a podržavala albanski narod, posebno što je ovaj drugi narod i njegov hegemonizam u tom momentu bio jako opasan za Makedoniju.

Čak je i tadašnji predsednik Kiro Gligorov jasno stavio do znanja NATO-u da njegova zemlja neće dozvoliti da se sa njene teritorije napada susedna zemlja. Zbog svojih stavova koje je saopštio na proslavi 50-godišnjice formiranja NATO-a, Gligorova je Medlin Olbrajt poslala na doobjašnjenje (čitaj raport) kod tadašnjeg predsednika SAD Bila Klintona.

Bez sumnje su i ostali politički subjekti u Makedoniji bili protiv dozvole korišćenja makedonskog neba za napad na Jugoslaviju, ali je vojna akcija Alijanse već bila gotova stvar.

“Bio je to prevelik zalogaj za nas”, izjavio je godinu dana nakon rata u Jugoslaviji bivši predsednik Gligorov.

Advertisements

Tvrdnje da su Makedonci protestima pokazali spremnost za neki novi savez sa Srbijom su netačne, pisali su tada mediji, jer su građani Makedonije protestima izražavali pre svega strah od širenja albanskog hegemonizma, čiji je sledeći cilj očigledno bila Makedonija.

Balkanska, Agencije

Kad je NATO napao Srbiju, Makedonci su demolirali američku ambasadu u Skoplju