Goran Gibson – gitarista ispod čijih prstiju izvire magija

Onima koji nisu muzičari ili onima koji ne prate aktvno muzičku rock’ n’ roll scenu u Srbiji, ime Goran Jovanović Gibson ne znači mnogo, međutim, među muzičarima a naročito gitaristima, ime Goran Gibson se izgovara sa ogromnim poštovanjem i divljenjem.

 

Goran Jovanović Gibson je svojim talentom, radom, nekompromisnošću i svojom virtuoznošću verovatno jedini gitarista posle Radomira Mihajlovića Točka, koji je u Srbiji od svog imena napravio simbol za kvalitet, i čiji su poštovaoci od njega napravili kultnu ličnost.

Kako nedavno reče najbolji balkanski klavijaturista Kokan Dimuševski, prilikom jedne svirke sa Goranom Gibsonom, kojoj smo i mi prisustvovali:

 – “Ime Goran Gibson u rečniku muzičara znači – domaći zadatak!”

Goran Gibson i Kokan Dimuševski

Povod za ovaj kraći tekst je nedavni susret sa Goranom gde nas je obradovao vešću da od jeseni ove godine napokon ulazi u studio i završava dugoočekivani autorski album, posle kog sledi evropska a potom i svetska turneja, o čemu ćemo tek pisati.

Do tada, za one koji malo znaju o Goranu, navešćemo neke biografske podatke i preporučiti neke od njegovih autorskih pesama ili obrada koje ne bi trebalo da propuste da ne poslušaju.

Goran Jovanović Gibson se muzikom bavi od 1987., a prvi muzički koraci su mu bili sa grupom Beer Drinkers. Od samog početka grupa je radila autorsku muziku i stekla veliki broj poštovalaca, pa su krenuli nastupi širom Srbije i to na najbitnijim rock ‘n’ roll scenama tog vremena.

Goran Gibson i Beer Drinkersi su osvajali i osvojili u Beogradu SKC, Dom omladine, Pozorište Dadov… pa zatim Studentski kulturni centar u Kragujevcu, Dom omladine u Kruševcu… i još bezbroj scena na kojima su svojom beskompromisnom, iskrenom i  čudesnom svirkom ostavljali suze, znoj i krv, a publika je to i te kako znala da ceni i uzvrati.

Beer Drinkersi nastupaju na 25. Gitarijadi u Zaječaru i naravno osvajaju Prvu nagradu publike.

Nailaze dobro poznate “devedesete”, bend prestaje sa radom a Goran ulazi u njegovu čuvenu blues fazu, kada i počinje da stiče slavu i reputaciju umetnika koji “isteruje đavola iz gitare”. Nastupa sa raznim izvođačima i na više festivala.

Od 2006. kreće sa nastupima kao street muzičar u beogradskoj Knez Mihajlovoj gde stiče nepodeljene simpatije publike a priča o Goranu Gibsonu, koji je svojom svirkom podigao lestvicu koju teško mogu da dohvate a kamo li preskoče svi do tada hvaljeni i izvikani gitaristi beogradske i srpske rock scene, kreće da se širi među ljubiteljima rock ‘n’ rolla.

Goran potom kreće u obilazak Evrope i ređaju se nastupi po Minhenu, Študgartu, Berlinu, Malti, Kritu, Santoriniju…

Povremeno se vraća u Srbiju i nastupa na turneji sa htvatskim pevačem Alenom Slavicom, gostuje na koncertu grupe Leb i Sol, radi aranžmane za pesme Gorana Milenkovića, gostuje na albumu mladog izvođača Ilije Nešića. Decembra prošle godine nastupa na manifestaciji “60 godina mini rock scene Dadov” gde se pojavljuje sa Sašom Loknerom, Dudom Bezuhom, Žikom Milenkovićem, Brankom Marušićem Čuturom…

Od bezbroj Gibsonovih aktivnosti vredi izdvojiti i nastup na koncertu čuvenog engleskog blues gitariste Norman Beakera (sarađivao sa Eric Claptonom i Van Morrisonom), saradnju sa gitaristom Nenadom Gajinom, rad na očuvanju rock ‘n’ roll duha kod omladine u projektu “Muzika u praksi”, saradnju sa poznatim makedonskim underground sastavom Kulturno umetnički rabotnici (KUR)…

Kad god mu vreme dozvoli, Goran na svom YouTube kanalu postavi neku od obrada ili neku od svojih autorskih instrumentalnih pesama.

Pisci ovih redova su bili prisutni kad je obrada pesme “Da li znaš da te volim” kod Dade Topića izazvala suze, a Kokan Dimuševski je posle preslušavanja obrade  kompozicije “Bistra voda” seo za klavijaturu i sa Goranom na gitari  priredio nezapamćeno uživanje nama prisutnim, slušajući do ranih jutarnjih časova dva božanski nadahnuta umetnika.

I za kraj nam je Goran u telefonskom razgovoru (pošto je već bio na putu ka nekoj od evropskih destinacija dok smo radili ovaj tekst) otkrio da će album koji očekujemo snimati sa velikim brojem muzičara koje je upoznavao na svojim putovanjima i nastupima, i da će imati sem autorskih pesama i nekoliko obrada pesama sa ex-Yu prostora koje nose svoju poruku a koje moraju probuditi i uzburkati duh, naročito kod mladih  ljudi, koje treba otrgnuti od ispraznih autora koji ih zatupljuju i uvlače u pospanost.

Advertisements

– “Moramo mlade izvući iz kandži raznih bezličnih i praznih muzikalnih ljudi koji sem šminkanja muzike ne rade ništa i koji svojim bla-truć pesmicama ne kazuju ništa. Ne kažem ja da oni nemaju veliko i zavidno zanatsko muzičko umeće ali bitna je poruka koja se kroz muziku šalje. Oni imaju odgovornost za oblikovanje mladih kroz tu muziku koju stvaraju i kroz poruke koje šalju. Moja generacija je rasla i stasala uz muziku koja nam je oštrila duh i oblikovala svest… Ko jednom sluša Miladina Šobića i Džonija Štulića, ne može da sluša razne tra la la bendove koje sistem gura… Kao muzičari i autori moramo imati odgovornost, ne smemo stvarati duhovne klipane, a to se radi vise od 20 i kusur godina… To mora da prestane!”, poručuje Goran Jovanović Gibson na kraju razgovora.

Balkanska