Bedžet Pacoli: Od Marevce preko Titovog gardiste do najbogatijeg Albanca na svetu

Bedžet Pacoli: Od Marevce preko Titovog gardiste do najbogatijeg Albanca na svetu

U bivšoj SFRJ bio je Titov gardista, a oženio se i vanserijskom lepoticom

Šef diplomatije nepriznate kosovske države Bedžet Pacoli danas je multimilioner i jedan od najvećih deoničara Mabetex grupe iz Lugana u Švajcarskoj. Rođen je 1951. godine u selu Marevce kod Prištine, a u svet se otisnuo još kao mladić tražeći posao po Austriji i Nemačkoj, pišu mediji.

Bedžet Pacoli: Od Marevce preko Titovog gardiste do najbogatijeg Albanca na svetu
Pacoli na Kosovu 1968., Foto: http://www.behgjetpacolli.com

Sa 17 godina je otišao u Hamburg kod ujaka, gde je jedno vreme živeo od pranja sudova. Sam se školovao i 1970. upisuje spoljnu trgovinu i po završetku studija vraća se da odsluži JNA kao uzoran Titov gardista.

Pacoli u Hamburgu 1971., http://www.behgjetpacolli.com

Pacoli je u vreme stasavanja OVK slovio za njenog najvećeg finansijera, a bije ga i glas da nije štedeo kada je pojedinim ostrvskim državicama trebalo dati finansijsko ohrabrenje da bi priznale kosovsku nezavisnost. Navodno, plaćao je u novcu, ali i kompjuterima, tehnici.

Kao i svaki moćnik i bogataš nije imun na lepe žene. Mnogi ne znaju da je jedna od njih bila i Ana Odža odnosno Ana Oksa kako smo je mi ovde zvali. Reč je o italijanskoj pevačici specifičnog promuklog glasa koja i dan-danas važi za superzvezdu u Italiji, a bez koje nije mogao da prođe nijedan festival u San Remu. Pamtite je po čuvenom hitu “Donna con te…”

Ana Odža je iz komunističke Albanije pod režimom Envera Hodže u Italiju pobegla tako što je, verovali ili ne, preplivala iz Albanije.

Njihovo venčanje 1997. godine, izveštavali su tada mediji, bilo je spektakularno, a tokom bombardovanja 1999. duplerice novina s njihovom zajedničkom fotografijom krasile su izloge skoro svake albanske radnje u Prištini. Međutim, brak nije dugo trajao – razveli su se posle 4-5 godina.

Foto: Instagram

– Ja sam nastavio da živim i posle Ane Okse. Meni je napravljen taj imidž jer ljudi nisu mogli da shvate da jedan čovek iz sela sa Balkana može postići ovo što sam ja postigao, a to nije ništa nenormalno. Ali da je jedan od delova mog života bila i Ana Oksa – to je tačno. Ona je bila tu, u mom životu – rekao je Pacoli jednom prilikom.

Pre ulaska u kosovsku politiku 2006. je bio predsednik i generalni direktor Mabetex Grupe, švajcarske građevinske kompanije, koja je, između ostalog, vlasnik kosovskog tabloida Lajm, a poznat je i kao sponzor brojnih sportskih klubova na Kosovu. Pacoli je, takođe, bio predsednik političke stranke Alijansa za novo Kosovo. Veruje se da je najbogatiji Albanac na svetu.

Kada je izabran za kosovskog predsednika mediji su pisali da je prijatelj sa porodicom Klinton, Buš, Jeljcin, ali i da je u Luganu, gde ima vilu, komšija sa tadašnjim izvestiocem Saveta Evrope Dika Martija, čiji izveštaj o trgovini organima tereti njegovog tadašnjeg koalicionog partnera, premijera Hašima Tačija.

Jedan je od potpisnika Deklaracije o kosovskoj nezavisnosti iz 2008.

Od 22. februara do 30. marta 2011. bio treći predsednik samoproglašene „Republike Kosovo”

Behđet Pacoli je podneo ostavku 30. marta pošto je Ustavni sud Republike Kosovo presudio da je odluka parlamenta, koji ga je mesec dana ranije imenovao za predsednika, neustavna.

Dok je bio predsednik Kosova bio je viđen kao neko ko može da razgovara sa Vašingtonom, ali i Moskvom i Beogradom.

Trenutno je ministar spoljnih poslova, tu funkciju obavlja od 9. septembra 2017.

Pacoli se gotovo nikada nije dovodio u direktnu vezu sa sukobima na Kosovu, ali jeste sa finansiranjem OVK, a kasnije Oslobodilačke vojske za Preševo, Bujanovac i Medveđu.

I javna i “tajna” politika njegov su teren. On je svuda, na svakom važnom mestu, na gotovo svakoj fotografiji koja “beleži” neki značajan trenutak.

Pacoli je, naime, uvek bio otvoreno uključen u politički život i kada nije bio na funkciji.

Prema sopstvenim priznanjima, posebno je bio angažovan na priznavanju samoproglašenog Kosova, a mediji pišu da nije štedeo novac, plaćajući “malim ostrvskim zemljama” da ga priznaju.

Štampa na Maldivima je, na primer, objavila da je njihovo priznanje kosovske nezavisnosti Pacoli platio dva miliona dolara.

Njegovi sunarodnici, ako ih pitate kome je Pacoli bliži – Tačiju ili Ramušu Haradinaju, oni će, kažu, kratko odgovoriti: “Novcu, profitu”.

Oni koji su imali priliku da sa njim razgovaraju opisuju ga kao čoveka koji se ne libi da na mini aparatu sam pripremi kafu za svoje goste. Često je, kažu, govorio da, ako želite uspeh u životu, morate biti u ravni sa svojim sagovornikom – bilo da se spuštate ili podižete na njegov nivo.

Od sukoba na Kosovu navodno je dva puta boravio u Beogradu, od toga jednom da bi se sreo sa Miloševićem. Jednom prilikom je izjavio da mu Beograd nedostaje, posebno mu, kazao je, nedostaju beogradski prijatelji i kafa kod nekadašnjeg restorana “Ruski car”.

Balkanska, Mediji