Kako je likvidiran Abu Bakr al Bagdadi

BAGDAD – Tokom duge potrage za liderom Islamske države, timovi iračke obaveštajne službe obezbedili su ključnu informaciju u februaru prošle godine kada im je jedan od najbližih saradnika Abu Bakra al Bagdadija otkrio kako je on godinama uspevao da izbegne hapšenje, saopštili su irački bezbednosni zvaničnici.

Abu Bakr al Bagdadi bi ponekad, kako bi izbegao da bude otkriven, sa svojim komandantima seo i vozio se u minibusevima punim povrća i tom prilikom s njima vodio „strateške razgovore”, rekao je Ismael al Etavi zvaničnicima nakon što su ga uhapsile turske vlasti i predale Iračanima.

„Etavi je pružio dragocene informacije koje su pomogle iračkom timu da popuni slagalicu o kretanju Bagdadija i mestima gde se krio”, rekao je neimenovani irački bezbednosni zvaničnik.

Taj zvaničnik je za Rojters rekao da je Etavi pružio detalje o petorici muškaraca, među kojima je bio i on, a koji su se u Siriji sastajali sa Bagdadijem, kao i o različitim lokacijama koje su koristili.

Zvaničnici iračke obaveštajne službe smatraju da je Etavi, islamski teolog, bio jedan od petorice najbližih Bagdadijevih saradnika.

On se 2006. priključi Al Kaidi, a američke snage su ga uhapsile dve godine kasnije posle čega je osuđen na četiri godine zatvora.

Bagdadi je kasnije Etavija zadužio da pripadnicima Islamske države prenosi verska učenja, kao i da bira komandante.

Nakon kolapsa Islamske države 2017, Etavi je pobegao u Siriju sa suprugom, državljankom Sirije.

Druga ključna prekretnica dogodila se početkom godine tokom zajedničke operacije u kojoj su agenti američke, turske i iračke obaveštajne službe uhapsile istaknute članove Islamske države, uključujući četvoricu Iračana i jednog Sirijca.

„Oni su nam otkrili sve lokacije na kojima su se sastajali sa Bagdadijem u Siriji i odlučili smo da zajedno sa CIA angažujemo više ljudi u tim oblastima”, rekao je irački zvaničnik.

Prema njegovim rečima, sredinom godine Idlib je lociran kao mesto gde se Bagdadi kretao od sela do sela sa svojom porodicom i trojicom bliskih saradnika.

Jedan od doušnika prepoznao je na jednoj pijaci u Idlibu Etavija koji je praćen sve do kuće gde se nalazio Bagdadi.

„Te informacije smo prosledili CIA i oni su koristili satelit i dronove da osmatraju lokaciju u poslednjih pet meseci”, naveo je zvaničnik.

Pre tri dana, Bagdadi je prvi put napustio tu lokaciju sa svojom porodicom i minibusom se prevezao do obližnjeg sela.

Bagdadi je bežao i od lokalnih neprijatelja u Siriji.

Hajat Tahrir al-Šam, grupa ranije poznata kao Nusra Front koja je dominirala Idlibom, sama je sprovodila potragu za Bagdadijem nakon što su dobili informaciju da se nalazi u toj oblasti.

Nusra Front i Islamska država su bili rivali koji su vodili krvave bitke u Siriji.

Ta grupa je nedavno uhvatila jednog Bagdadijevog saradnika, poznatog kao Abu Sulejman al-Halidi. U pitanju je jedan od trojice muškaraca koji je sedeo pored Bagdadija na poslednjem njegovom objavljenom video snimku.

Hvatanje Halidija je bio „ključ” u potrazi za Bagdadijem, rekao je komandant iz Idliba.

Američki predsednik Donald Tramp objavio je u nedelju da je El Bagdadi mrtav.

Bagdadi je poginuo tokom racije američke vojske na severu Sirije pošto se razneo eksplozivom u tunelu, prenosi Tanjug.

Tramp je dodao da je 15 minuta nakon smrti Bagdadija obavljen DNK test kojim je potvrđeno da je to stvarno on.

Predsednik SAD je rekao i da je Bagdadi praćen nekoliko nedelja i da su operaciju sprovele SAD.

Prema njegovim rečima, Bagdadi je „umro kao kukavica, plačući i preklinjući za milost”.

 

Kurdi tvrde da su ubili desnu ruku Bagdadija

DAMASK – Kurdska milicija u Siriji, Jedinice narodne zaštite, objavila je da je i portparol lidera Islamske države ubijen u zajedničkoj akciji američkih i snaga predvođenih Kurdima na severu Sirije.

Kako je saopšteno, ubijen je Abu al Hasan al Muhadžir, za kog se navodi da je bio desna ruka lidera Islamske države Abu Bakra al Bagdadija, prenosi Rojters.

Sirijske demokratske snage navode da su metu gađale u blizini sirijskog pograničnog mesta Džarablus na osnovu obaveštajnih podataka SDF-a i američke vojske, prenosi Tanjug.

Advertisements

Komandant SDF-a Mazlum Abdi rekao je da je u pitanju „nastavak prethodne operacije” u kojoj je ubijen lider ekstremističke Islamske države.

Abdi je portparola Muzhadžira nazvao „desnom rukom” lidera Islamske države.

 

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *