Kao Miloševiću, Šešelj je i Vučiću omiljeno političko strašilo

Skupština Srbije nikada nije razmatrala ukidanje poslaničkog mandata Vojislavu Šešelju, iako je to morala da uradi u skladu sa osuđujućom presudom koja mu je izrečena. Predstavnici vladajuće koalicije u Skupštini šturo komentarišu da nema zakonskih uslova za tako nešto, dok iz civilnog društva stiže poruka – oni su deo istog političkog korpusa.

Screenshot

Zbog čega haški osudjenik Vojislav Šešelj i dalje sedi u skupštinskim klupama – pitanje je na koje nikada nije dat jasan odgovor. Prema zakonu o izboru narodnih poslanika, mandat prestaje ako je ispunjeno nekoliko uslova. Jedan od njih odnosi se na sudsku presudu.

“…Ako je pravosnažnom sudskom odlukom osuđen na kaznu zatvora bezuslovno u trajanju od najmanje šest meseci”.

O prestanku mandata odlučuje Administrativni odbor Skupštine.

Predsednik tog odbora Aleksandar Martinović ranije je govorio da presuda nije dostavljena, pa ne može njom da se bavi. Pošto je presuda, kako je potvrdjeno za N1 u Hagu, dostavljena još prošlog oktobra, sada se poziva na zakone – ne samo o poslanicima, već i o radu i krivični zakonik, ali bez bilo kakvog obrazloženja.

“Nijedan od tih propisa ne sadrži u sebi bilo koiji element na osnovu kojih bi Administrativni odbor uopsše mogao da razmatra o oduzimanju mandata Vojislavu Šešelju…ima puno propisa koji u ovom trenutku onemogućavaju da se Šešelju oduzme poslanički mandat”, izjavio je Martinović.

Opozicija je više puta tražila oduzimanje mandata, a pred kraj prošle godine priključila im se i SDPS, nakon što je Šešelj verbalno napao predsednika te stranke Rasima Ljajića. Svi ti zahtevi ostali su mrtvo slovo na papiru, a Aleksandra Jerkov postala je stalna meta nakon jednog takvog zahteva. Ona nema dilemu da Šešelj ostaje u parlamentu do kraja.

Screenshot

“Svi koji u Skupštini treba da odluče o tome, su višedecenijski najbliži saradnici Vojislava Šešelja”, rekla je Jerkov za N1.

Jerkov dodaje da, ukoliko predsednik Administrativnog odbora ne želi ili ne može da stavi na dnevni red takav zahtev, po Poslovniku Skupštine to bi morala da uradi predsednica parlamenta.

“Oni su oboje bili dugogodišnji članovi tima za odbranu Vojislava Šešelja pred Haškim tribunalom, među najbližim njegovim saradnicima su, podržavali su ga otvoreno 90-tih kada je činio ratne zločine za koje je sada osuđen”, naglasila je Jerkov.

U prilog tome ide i činjenica da se Martinović dugo i oštro opirao pozivu da Šešelju okrene ledja i priključi se naprednjacima. Posebno se pamti njegova izjava iz 2011. godine.

“Zvali su me da pređem u SNS, ali moj odgovor je bio ‘ne’, jer sam lojalan Vojislavu Šešelju. Prelazak u SNS bio bi krajnje kukavički potez i okretanje leđa čoveku koji se u tamnici natčovečanskim naporima bori ne samo za sebe, nego za celu Srbiju”, kazao je tada Martinović.

TV N1 je i od Maje Gojković, na najavljenom obraćanju medijima, pokušala da sazna zbog čega ne reaguje, ali odgovor nismo dobili.

Ipak, svega ovoga ne bi bilo da je ispoštovana stara skupštinska praksa da predsednik Administrativnog odbora bude iz redova opozicije.

Međutim, od 2014 godine, kada je SNS dobila većinu u parlamentu, ta praksa je promenjena, pa tu poziciju obavlja funkcioner vladajuće stranke.

To je samo jedan od pokazatelja da će Vojislav Šešelj ostati na funkciji ceo mandat, smatra Dragan Popović iz Centra za praktičnu politiku.

Screenshot

“Vojislav Šešelj je, kao što je bio i Slobodanu Miloševiću, danas je i Aleksandru Vučiću omiljeno političko strašilo”, kazao je Popović.

Popović tvrdi da se aktuelna vlast nikada nije ogradila od ratne politike Vojislava Šešelja.

“Poruka ove vlasti je da podržavaju ljude koji su počinili ratne zločine, pre svega podržavaju ljude koji su sprovodili ratnu politiku….to je njihova politika, oni se nje i danas ne odriču, skupljau političke poene na svemu tome”, kaže Popović.

Advertisements

Nije Vojislav Šešelj jedini haški osudjenik koga štite stranke na vlasti, tvrdi Popović. Podseća da bivši komandat prištinskog korupsa JNA Vladimir Lazarević predaje na Vojnoj akademiji, Veselin Šljivančanin, bivši oficir JNA, govori na tribinama SNS, dok je bivši predsednik savezne vlade Nikola Šainović, po povratku ponovo imenovan u glavni odbor SPS.

Izvor: N1/ AUTOR: Nikola Radišić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *