Ko je general Haftar, najmoćniji čovek paralelne vlade u Libiji?

Najmanje 49 osoba je stradalo, a 80 povređeno u sukobima trupa međunarodno priznate i paralelne vlade, pred glavnim gradom Libije. “Ofanziva na Tripoli”, pod komandom generala Kalife Haftara, najmoćnijeg čoveka paralelne vlade na istoku zemlje, počela je u četvrtak, a iz dana u dan sukobi su sve intenzivniji.

Ko je general Haftar, najmoćniji čovek paralelne vlade u Libiji?
Screenshot

Međunarodna zajednica poziva na deeskalaciju, dok se strahuje od rasplamsavanja građanskog rata, koji u podeljenoj zemlji tinja još od ubistva Muamera Gadifija 2011. godine.

Tlom bogatim naftom i gasom ponovo teče krv. Kontraonfanziva Tripolija nazvana je Vulkan besa”.

Osvetićemo se kriminalcu Haftaru koji ubija našu decu u invaziji na Tripoli“, kaže jedan stanovnik libijske prestonice.

Iz sata u sata raste broj mrtvih i onih spremnih na smrt. Štitićemo Tripoli našim životima, kao što smo nekada odbranili Misratu od Gadafija“, poručuju libijski vojnici.

I ovoga puta, boriće se protiv nekadašnjih Gadafijevih trupa, koje je posle njegove smrti okupio general Haftar.

Pod njegovom komandom, vojska odana paralelnim vlastima na istoku, osvojila je Bengazi, i deo juga zemlje bogat naftom.

Haftar se finansira sa raznih strana, ali ono što je izvesno je da političku i vojnu podršku dobija od susednog Egipta“, tvrdi šef austrijske diplomatije Karin Knajsel.

Osim toga, on je jedini u Libiji koji ima snažnu, hijerarhijski organizovanu vojnu silu“, ističe on.

I specijalni izveštaj Ujednjenih nacija navodi da general Haftar ima podršku Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata. DW piše i o podršci Rusije.

U situaciji u kojoj se na desetine vojnih lidera bore za prevlast, genaral Haftar je jedinstven“, kaže Kamran Bohari, direktor Centra za globalne politike.

On je godinama živeo u Sjedinjneim Državama. To mu daje moć. Poštuju ga u određenim krugovima u celom svetu, i u regionu i na Zapadu. On se predstavlja u svetu kao drugačiji od ostalih vojnih zapovednika“, objašnjava Bohari.

Haftar se predstavlja kao borac protiv ekstrmienih islamista, dok ga protivnici vide kao novog diktatora.

Nekadašnji Gadafijev saborac, kasnije saradnik američke obaveštajne službe, u naporima da nekadašnjeg komandanta svrgne sa vlasti.

Međunarodna zajednica za sada pokušava da tenzije smiri – iz daleka.

Zapad, uključujući SAD, traži od Haftara da odustane od ofanzive. Rusija insistira na odgovornosti obe suprotstavljene strane

Izvor: N1/ Ksenija Pavkov

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *