Osnovana Zadužbina Milana Mladenovića

Prijatelji legendarnog gitariste, kompozitora i lidera Ekatarine Velike osnovali su Zadužbinu Milana Mladenovića, potvrdili su iz organizacije Zadužbine.

Članovi Upravnog odbora Zadužbine su Zoran Kostić Cane, Milivoje Petrović Miško Plavi i Nenad Milovanović, kao i članovi žirija regionalne godišnje nagrade Milana Mladenovića Vasih Hadžimanov i Aleksandar Žikić.

Biće raspisan konkurs za regionalnu godišnju nagradu “Milan Mladenović” u oblasti muzičkog stvaralaštva, koja će biti dodeljena 21. septembra, na rođendan legendarnog muzičara, pesnika i kompozitora, i vođe kultnog benda Ekatarina Velika.

Milan Mladenović je rođen 21. septembra 1958. godine u Zagrebu. U šestoj godini se s porodicom seli u Sarajevo, gde je živeo narednih nekoliko godina, a od 1970. u Beograd, gde je bio učenik 11. beogradske gimnazije, zajedno s Dragomirom Mihajlovićem Gagijem, s kojim je osnovao svoj prvi bend, Limunovo drvo.

Godine 1980, Milan je s Mihajlovićem, Dušanom Kojićem Kojom i Ivanom Vdovićem Vdom, osnovao bend Šarlo Akrobata, jedan od kultnih u to vreme koji je izdao samo jedan album (“Bistriji ili tuplji čovek biva kad…”) i kompilaciju “Paket aranžman”. S hitovima poput “Ona se budi”, “Oko moje glave” i “Mali čovek”, ovi mladi muzičari promenili su domaći rokenrol.

Krajem 1981, sa Dragomirom Mihajlovićem je oformio novi bend – Katarina II (kasnije Ekatarina Velika). Godine 1982. bendu su se priključili klavijaturistkinja Margita Stefanović Magi, 1983. basista Bojan Pečar i bubnjar Šarla Akrobate Ivan Vdović. Milan i njegovi prijatelji stvarali su drugačiju muziku, koju nije bilo lako svrstati u određen žanr.

Za 10 godina rada EKV je objavio sedam albuma, a sveopštu euforiju izazvali su 1989. s pločom “Samo par godina za nas”, mada se njihova treća ploča “S vetrom uz lice” iz 1986. s klasicima “Ti si sav moj bol”, “Budi sam na ulici”, “Stvaran svet oko mene”, “Novac u rukama” i “Kao da je bilo nekad”, smatra prelomnom u karijeri EKV-a.

“To su bile prave pesme, obične po zvuku i aranžmanima, ali progresivne” – opisao ih je Milan.

Početkom ratova u bivšoj Jugoslaviji, 1992. godine, Milan s članovima grupa Partibrejkers i Električni orgazam formira projekat Rimtutituki, koji je bio koncentrisan na antiratnu propagandu. Njihov najpoznatiji singl “Slušaj ‘vamo!”, s ključnim refrenom “Mir, brate, mir”, promovisan je koncertom na kamionu koji je kružio ulicama Beograda.

Zoran Kostić Cane (Partibrejkers) tvrdi da je Milana najviše nervirao nedostatak dobrog ukusa, primitivizam. Po njegovim rečima, on je bio oličenje pravednika i imao je pozitivnih vibracija dovoljno za čitav svet.

U leto 1994. godine Milan je otišao u Brazil, gde je sa dugogodišnjim prijateljem Mitrom Subotićem Subom i nekoliko brazilskih muzičara snimio album “Angel’s Breath” (“Dah anđela”).

Svoj poslednji koncert održao je u Budvi 1994. kada mu je pozlilo i nakon toga je prebačen u bolnicu gde je dijagnostikovan rak pankreasa.Preminuo je dva meseca nakon hospitalizacije, u svojoj 36. godini.

Izvor: Vestionline

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *