Koliko košta prašina sa Meseca

Procenjuje se da će uzorci mesečevog tla koje je lično prikupio Nil Armstrong tokom misije „Apolo 11“, doneti 1,2 miliona dolara na aukciji koja se održava 13. aprila 2022. godine.

Čestice mesečeve prašine koje je Nil Armstrong prikupio 1969. tokom misije „Apolo 11″ na Mesec, naćiće se na aukciji posle skoro 50 godina.

„Prodaja mesečeve prašine deo je uzorka iz misije Apolo 11, koji je testiran i verifikovan, sa dozvolom da se legalno proda na aukciji”, navodi se u saopštenju aukcijske kuće „Bonhams”.

Tokom misije na Mesec izgovorena je čuvena rečenica: „Jedan mali korak za čoveka je jedan džinovski skok za čovečanstvo”.

Mesečeva prašina na koju jedino pravo ima Nasa, prvi put će se naći u prodaji, iako je Nasa to pokušavala da ospori. Razlog je borba da mesečeva prašina ne dospe u privatne ruke, aiko su neki pojedinci uspeli da dođu do uzoraka.

Mesečevi uzorci iz misije „Apolo 11″, trebalo bi da se prodaju po ceni od 800.000 do 1,2 miliona dolara na aukciji 13. aprila 2022. godine.

Advertisements

Inače, na aukciji će kolekcionari moći da dobiju fragment „Sputnjika 1″ i repliku vrha „Eksplorera 1″, prvog satelita koji su SAD lansirale 1958. godine.

Izvor: RTS.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *