Kon: Efekti novih mera tek krajem iduće sedmice

Foto: Tanjug

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon kaže da će nove mere u suzbijanju širenja koronavirusa tokom predstojećeg vikenda svakako poboljšati epidemiološku situaciju, ali da će se njihovi efekti videti tek krajem sledeće nedelje.

Krizni štab odlučio je danas da se zatvore svi ugostiteljski objekti i radnje od 12 časova u subotu do šest sati ujutro u ponedeljak, a Kon je za RTS rekao da te mere neće mnogo poboljšati situaciju, ali da je u svakom slučaju bolje što su uvedene nego da ih nema.

„Važno je šta će se dešavati u sledećoj nedelji, a istovremeno u utorak imamo novi sastanak”, kaže Kon, prenosi Tanjug.

Smatra da je mere trebalo ranije uvesti i da su stručnjaci na to upozoravali i pre Sretenjskih praznika.

„Činjenica je da se Srbija odlučila da sprovodi mere koje su vrlo blage bez obzira na sva upozorenja da će onda duže trajati. To je jednostavno nešto sa čim moramo da se pomirimo”, rekao je Kon.

Tokom vikenda neće raditi kafići i restorani, a Kon kaže da će hoteli svoje kapacitete koristiti samo za svoje goste, dok će skijališta kontrolisati odgovarajuće službe, kao i ranije.

Zakazane sportske manifestacije će se, navodi Kon, održavati bez gledalaca, a predstave do 21 sat.

Povodom prelaska srednjoškolaca na onlajn nastavu iduće sedmice, Kon je rekao da je nadzorni sistem u školama solidan, ali da iskustva iz inostranstva pokazuju da se kovid 19 prenosi sada i među mlađima, i u ovoj novoj varijanti britanskog soja, kao i južnoafričkog i južnoameričkog.

„Za sada mi već imamo britanski soj. Vrlo je verovatno da on upravo dominara u školama”, kaže Kon.

Navodi da je ta mera proaktivna i preventivna, jer su, kaže, srednjoškolci najviše u kontaktu, a da je istovremeno primećeno da najviše ne koriste zaštitne maske.

Advertisements

Prelazak na onlajn nastavu iduće sedmice, kaže Kon, praktično će značiti povezane dve nedelje onlajn nastave, budući da se ona kombinuje sa odlaskom učenika u školu na nedeljnom nivou.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *