Koristite FaceApp? Imamo loše vesti. Upravo ste prodali svoje lične podatke i neće vam se svideti GDE SU OTIŠLI

Svi koji su instalirali aplikaciju FaceApp dali su dopuštenje autorima aplikacije da bez ikakve naknade koriste njihovo ime, prezime, fotografije, ali i mnogo više.

Poslednjih nekoliko dana društvenim mrežama šire se fotografije na kojima su korisnici prikazani kako će izgledati kada ostare. Aplikacija FaceApp popularna je ne samo među običnim korisnicima već i među poznatim i slavnima.

Iza aplikacije koja je, na prvi pogled, osmišljena samo za zabavu krije se i ona mračna strana.

Advokat Elizabet Pots Vajnstin na Tviteru je upozorila na uslove korišćenja aplikacije u kojima je pronašla zabrinjavajuće informacije.

Svi koji instaliraju aplikaciju i prihvate uslove korišćenja FaceAppu daju “stalnu, neopozivu, besplatnu dozvolu na nivou sveta za korišćenje, reprodukciju, modifikovanje, adaptiranje, objavu, prevođenje i stvaranje drugih dela” od sadržaja korisnika.

U prevodu, korisnici su FaceAppu dali dozvolu da koristi njihove fotografije, ime i prezime, korisničko ime i sve ostalo za što god da im treba, uključujući i reklame.

Ako ste instalirali aplikaciju, nemojte se iznenaditi ako vaša fotografija osvane na nekom oglasnom plakatu za, primerice, kondome, lek protiv impotencije ili ipak nešto treće.

Čak i ako korisnici imaju isključenu opciju pristupa fotografijama sačuvanim na njihovim uređajima, ova aplikacija tu opciju ignoriše i pristupa fotografijama.

Dodatno bi sve trebalo zabrinuti i činjenica da je aplikacija FaceApp napravljena u Rusiji, što znači da su svi podaci poslati u Rusiju. Naime, iza aplikacije koja je dostupna od 2017. godine stoji Jaroslav Gončarov, bivši inženjer Majkrosofta i Jandexa. Vajnstin je upozorila i kako je to direktno kršenje evropske Direktive o zaštiti ličnih podataka (GDPR).

Stručnjaci već upozoravaju kako bi aplikacija mogla, dugoročno, da napravi više štete nego koristi, ipak tome, i dalje ima visoke ocene na App Store i Google Play Store.

Advertisements

Zato, ako ste je instalirali, preporučujemo da ju uklonite sa svog uređaja kako biste zaštitili buduće fotografije i informacije. Ako ipak niste, držite se podalje od nje.

Izvor: Blic

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *