Kurc prelomio – ide putem SAD i Mađarske

Kurc prelomio – ide putem SAD i Mađarske

Austrijska vlada je saopštila da neće potpisati globalni pakt o promovisanju bezbedne i uredne migracije, navodeći zabrinutost za nacionalni suverenitet.

Kurc prelomio – ide putem SAD i Mađarske
Screenshot

Konzervativni kancelar Sebastijan Kurc je prošlog decemba došao na vlast u koaliciji s nacionalističkom i antimigrantskom Slobodarskom partijom. Austrija trenutno predsedava Evropskom unijom a Kurc je sprečavanje neregulisanih migracija postavio kao prioritet.

Pakt je usaglašen u julu ali nije pravno obavezujuć. Trebalo bi da bude formalno usvojen na sastanku u Marakešu 11. i 12. decembra.

Austrijska državna agencija je prenela da su Kurc i vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe rekli da Austrija neće potpisati dokument ni poslati zvaničnog predstavnika u Marakeš. Kao razloge su, pored ostalog, naveli bojazan od mogućeg gubljenja razlike između legalnih i nelegalnih migracija.

“Migracija nije i ne može biti ljudsko pravo. Niko ne može dobiti pravo na migraciju zbog klime ili siromaštva”, rekao je Štrahe, lider Slobodarske partije.

U septembru 2016. su 193 članice UN, među kojima i SAD, usvojile deklaraciju u kojoj se navodi da nijedna zemlja ne može sama da se izbori s međunarodnim migracijama i saglasile se počnu proces koji je doveo do usvajanja globalnog pakta.

Međutim, SAD su prošlog decembra obustavile učešće u pregovorima, navodeći da su brojne odredbe dokumenta “u neskladu s imigracionom i izbegličkom politikom” vlade predsednika Donalda Trampa.

Advertisements

U julu je povlačenje najavila i Mađarska, a šef diplomatije Peter Sijarto je tada rekao da je pakt protivan mađarskim interesima jer, iako ima neke pozitivne ciljeve, poput borbe protiv trgovine ljudima, smatra migracije nezaustavljivim i pozitivnim fenomenom koji zaslužuje podršku.

Izvor: Beta