Lavrov: Nadamo se dogovoru vlasti i opozicije u Venecueli

MOSKVA – Moskva računa da će vlada i opozicija u Venecueli doći do prihvatljivih rešenja tokom pregovaračkog procesa, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervjuu za latinoameričke medije i televiziju RT.

Prema njegovim rečima, nakon neuspešnih pokušaja da se napadom spolja isprovocira još jedna „obojena revolucija”, situacija u Venecueli prerasla je u „proces u Oslu”, odnosno u pregovore održane u glavnom gradu Norveške između delegacija administracije venecuelanskog predsednika i opozicije.

„S obzirom na pozitivne komentare predsednika Venecuele Nikolasa Madura i opozicije o tome kako teče pregovarački proces, nadam se da će moći da se postigne sporazum koji će svima odgovarati. To će prvenstveno biti u interesu venecuelanskog naroda”, rekao je ministar, prenosi Tanjug.

Lavrov je podsetio da Moskva „nikada nije prekidala dijalog o situaciji u Venecueli”.

„Mi aktivno razgovaramo sa svim predstavnicima venecuelanskog političkog pejzaža – vladom i opozicijom. Između ostalog, kod nas dolaze ljudi Huana Gvaida (opozicionog lidera koji se 23. januara proglasio za vršioca dužnosti predsednika). Objašnjavamo im da su neprihvatljivi pokušaji da se unutrašnji problemi rešavaju provociranjem spoljnog mešanja, kao što sada vidimo stalne pretnje Sjedinjenih Američkih Država. Sve opcije su na stolu”, naglasio je Lavrov.

On je naveo da se situacija u Venecueli menja nabolje.

„U početku je bilo nekoliko inicijativa. Takozvana Međunarodna kontakt-grupa, koju je promovisala Evropska unija, bila je ujedinjena na osnovu ultimatuma: hitno održati predsedničke izbore i onda će sve biti u redu. ’Mehanizam Montevideo‘ – Bolivija, Meksiko, Urugvaj i Karipska zajednica zalagali su se da se vlada i opozicija uključe u dijalog i dogovore bez ikakvih preduslova”, kazao je Lavrov, prenosi Sputnjik.

Advertisements

Prema rečima Lavrova, ovo je mnogo perspektivnija pozicija koja se više uklapa u norme međunarodnog prava.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *