Liturgijom u crkvi Uspenja blažene device Marije obeleženo 100 godina od završetka Prvog svetskog rata

Liturgijom u crkvi Uspenja blažene device Marije obeleženo 100 godina od završetka Prvog svetskog rata

BEOGRAD: Svečanom liturgijom u katoličkoj crkvi Uspenja blažene device Marije, u Beogradu, danas je obeleženo 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, u prisustvu izaslanika predsednika Srbije, ministra spoljnih poslova Ivice Dačića, stranih ambasadora i predstavnika više crkava i verskih zajednica.

Liturgijom u crkvi Uspenja blažene device Marije obeleženo 100 godina od završetka Prvog svetskog rata

Liturgija, koju je predvodio bečki nadbiskup, kardinal Kristof Šenbron, održana je u okviru trodnevne Međunarodne konferencije “Identitet Evrope Mir, pomirenje i pravednost u Evropi”, u organizaciji Beogradske nadbiskupije, koja je počela u petak .
Kardinal nadbiskup Bečki Kristof Šenbron rekao je na konferenciji za novinare posle liturgije da je ta svečanost vrlo važna jer ima simbiolično značenja, ali i pokazuje kako jedni drugima pružamo ruku pomirenja.

Screenshot

“Moramo gledati napred”, poručio je on i istakao da je Katolička crkva uvek vrlo snažno podržavala put pomirenja i integracije u Evropi koja ima toliko različitih naroda, kultura i religija.
Naveo je da je posle Drugog svetskog rata bilo velikih zalaganja da bi se našao zajednički put naroda u Evropi, kontinentu za koji kaže da je kontinent pomirenja.

Istakao je da je u Evropi neophodno napisati zajedničku reč o zajedničkoj istoriji, te da u naučnom projektu koji je pokrenut zajedno rade istoričari iz Srbije, Hrvatske, BiH i Austrije.
On kaže da je vrlo rado Austrijanac, ali da je vrlo rado i Evropljan.
“To ne mora biti jedno protiv drugog”, poručio je kardinal Šenbron i istakao neophodnost uspostavljanja zajedničke platforme vrednosti na čemu se radi decenijama sa puno teškoća.

Dačić: Poseta pape Srbiji bila bi korisna

Screenshot

Poseta pape Srbiji bila bi korisna, smatra ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
“Vi moj stav znate. Iznosio sam ga više puta. Smatram da bi to bilo korisno za Srbiju i za srpski narod u celini”, rekao je Dačić odgovarajući na pitanje novinara posle svečane liturgije u Crkvi Uspenja blažene device Marije.

Dačić je, međutim, naveo, da veoma često odnose sa Vatikanom gledamo kroz probeleme koji su postojali u vezi sa crkvom u Hrvatskoj i Drugi svetski rat.
“Ovo je pitanje univerzalnog karaktera. Odnosi sa Svetom stolicom daleko prevazilaze to pitanje. Bilo bi dobro da postoje kontakti i sastanci predstavnika SPC sa Svetom stolicom. Što se tiče interesa srpskog naroda i Srbije mislim da bi sve to bilo korisno”, kaže Dačić, koji je danas prisustvovao svečanoj liturgiji povodom stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata .

Bečki nadbiskup, kardinal Kristof Šenbron, koji je služio svečanu liturgiju, odgovarajaći na pitanje da li je njegov dolazak na liturgiju doprinos nastojanju da papa poseti Srbiju, rekao da “nema nikakav nalog od strane pape po ovom pitanju”.
“Ali, imam nalog koji mi nalaže moje srce kao Austrijanca, jer imamo zajedničku istoriju na ovim područjima i vrlo mi je stalo do pomirenja”, rekao je Bečki nadbiskup, kardinal Kristof Šenbron, koji je svojevremeno učestvovao u izboru pape Franje.
Dačić je zahvalio kardinalu što je poklonio jednu crkvu u Beču za SPC, gradu u kome živi veliki broj Srba.
“To je veoma važan gest”, poručio je Dačić.

“Verujem da je nama hišćanska vera bitna. Zajedno se možemo suočiti sa poteškoćama i tako zajednički ih pevazići”, rekao je on i naveo da je za njega hišćanska vera puno jača veza nego njegova nacionalna pripadnost.
Kao Austrijanac, zabrinut je zbog nacionalnizma, ali ne i zbog patriotizma.
“Verujem da svako od nas treba otadžbinu i jedan maternji jezik. Mi u Evropi imamo jako puno različitosti, ali i jako puno zajedničkog. Na tome se treba raditi”, naveo je bečki nadbiskup.

Ivica Dačić je na konferenciji za novinare rekao da je za njega velika čast što je na poziv beogradskog nadbiskupa Stanislava Hočevara zajednički obeležena 100 godina od završetka Prvog svetskog rata.
“Ponosan sam što smo danas gestom pružanja ruke odali počast svim žrtvama u Velikom ratu i podsetili se da nam je jedan zajednički put, put razumevanja i praštanja. Duboko sam uveren da ćemo i u buduće, zajedničkim naporima, nastojati da očuvamo mir i stabilnost kao što smo uspeli tadašnje nesuglasice tokom vremena koje je iza nas uspešno prevaziđemo”, poručio je Dačić.

Naglasio je da je Vatikan i do sada u pogledu zabrinutosti za sudbinu hrišćanskog duhovnog i kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji ispoljavao primerenu odgovornost i podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi.
Dačić je naveo da je Prvi svetski rat bio kataklizma evropskih, a potom i svetskih razmera.
Kaže da je zbog masovne pogibije ljudi i razaranja neviđenih do tog vremena, neizmerno važno kontinuirano i iznova negovati kulturu sećanja na Veliki rat.

“On u kolektivnom pamćenju Srba predstavlja doba stradanja, pobede, oslobođenja i ujedinjenja svih južnih Slovena. Ta sloboda je, međutim, plaćena ogromnim ljudskim žrtvama. Malo je porodica u današnjoj Srbiji koje nekoga nisu izgubile u Prvom svetskom ratu”, rekao je Dačić.
Procenjuje se, kaže Dačić, da je Srbija tokom Prvog svetskog rata izgubila gotovo trećinu ukupnog stanovništva.
“Potpisivanje primirja 11. novembra 1918. godine svet je dočekao siromašniji za više od 15 miliona mrtvih vojnika i civila. Ovom svečanom liturgijom danas odajemo im počast i slavimo mir i pomirenje među narodima za koje su oni dali svoje živote”, poručio je Dačić.

Izvor: Dnevnik

Advertisements