Vežba Vojske Srbije, na poligonima 8.000 vojnika

Združena taktička vežba Vojske Srbije “Vek pobednika 1918-2018” u čast stote godišnjice pobede u Prvom svetskom ratu, završena je vežbom na vojnom kompleksu “Titel”.

Screenshot/ n1

Atraktivna vežba organizovana je na reci Tisi i to tako što je obala reke zamišljenja kao neprijateljska teritorija.

Teritorija je osvojena desantom sa reke i pešadijom, a potom i uz podršku iz vazduha.

Uspostаvljen je pontonski most nа Tisi dugаčаk 200 metаrа, koji ima 32 člаnkа, a kojim su prešle borbene snage.

Vežba “Vek pobednika 1918-2018” organizovana je na 10 lokacija, učestvovalo je oko 8.000 pripadnika VS, uz utrošak 125 tona ubojnih sredstava.

Vežba je počela u devet časova na poligonu “Pasuljanske livade” u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić, članova Vlade i predstavnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Screenshot/ n1

U vežbi je na deset lokacija učestvovalo 8.000 pripadnika Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva, Rečne flotile i drugih sastava. Oni su u izvođenju aktivnosti koristiti više od 600 borbenih sistema i 24 aviona i helikoptera, uz utrošak oko 125 tona ubojnih sredstava.

Screenshot/ n1

Tema vežbe je “Priprema i upotreba snaga za reagovanje Vojske Srbije”.

Centralna aktivnost je održana na Privremenom poligonu “Pešter”, kao i na poligonu “Pasuljanske livade” kod Ćuprije, u vojnom kompleksu “Titel”, u Rejonu Zvorničkog jezera, u Privremenom vojnom kompleksu “Orešac”, u Vojnom kompleksu “Međa” i na drugim lokacijama.

Na “Borovcu” kod Bujanovca 1.000 vojnika

Pripadnici Četvrte brigade Kopnene vojske Srbije i Centra za obuku jedinica za multinacionalne operacije izveli su na vojnom kompleksu “Borovac” kod Bujanovca taktičku vežbu, na kojoj je bilo angažovano oko 1.000 vojnika i 100 borbenih sredstava. Cilj vežbe bio je da se prikaže obučenost snaga za reagovanje u izvođenju taktičkih radnji i postupaka u toku izvođenja operacije u različitim zemljišnim i vremenskim uslovima, danju i noću, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Screenshot/ n1

Težište je bilo na prikazu obučenosti snaga za komandovanje u radu na donošenju odluke, pripremi za organizovanje operacije i komandovanju jedinicama u operaciji. Tokom vežbe izvršeno je kretanje dve kolone od garnizona Vranje do rejona razmeštaja, sprovođenje radnji pri nailasku na protivtenkovske mine i pretres terena.

U završnom delu vežbe prikazano je otkrivanje i neutralisanje ubačene neprijateljske grupe.

Screenshot/ n1

Efektno prikazanim dejstvima u završnici vežbe, snage za reagovanje Četvrte brigade, kojom je komandovao brigadni general Slobodan Stopa, potvrdile su da su u potpunosti obučene i osposobljene za izvršavanje namenskih zadataka, navodi se u saopštenju.

Protivteroristička vežba Petog bataljona Vojne policije

Na poligonu “Orešac” kod Vršca, više od 150 pripadnika Petog bataljona Vojne policije izvelo je protivterorističku vežbu u okviru velike vojne vežbe “Vek pobednika 1918-2018”, koja se izvodi na deset lokacija širom Srbije. Prikazana je operacija zauzimanja linije šire blokade, pretrage terena, okruženja terorističke grupe, napada na terorističku grupu i potere za odbjeglim teroristima, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Screenshot/ n1

U vežbi su učestvovale jedinice na borbenim vozilima Vojne policije M-86 sa kojih su nišandžije dejstvovale iz mitraljeza M-86.

Dejstvovali su snajperski parovi, strelci sa automatskim puškama 5,56 milimetara M-21, automatima “Helker i Koh” 9 milimetara MP5 i pištoljima CZ-99 9 milimetara, a prkazano je i dejstvo ručnih raketnih bacača 64 mm M80.

Tokom demonstracije obučenosti prikazan je i rad na kontrolnom punktu, način na koji se vrši zaustavljanje vozila s trakom za zaustavljanje, rad službenih pasa na savlađivanju terorista, kao i protivdiverzantske ekipe na protivdiverzionom pregledu vozila upotrebom službenih pasa i zaštitne opreme.

U okviru vežbe, tim za uviđaj, koji čine kriminalistički tehničar i referent za suzbijanje kriminaliteta izvršili su uviđaj lica mesta.

Vulin: Vek pobednika ponos VS i građana

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da združena vojna vežba “Vek pobednika 1918-2018”, predstavlja ponos vojske i gradjana, jer je pokazala da su pripadnici Vojske Srbije spremni da se suoče sa svim izazovima.

“Ova vežba je pokazala da je naša vojska u stanju da se nosi sa svim izazovima i da nema baš nikoga ko može da zanemari VS, i ako iko pomisli zlo našoj zemlji i narodu, moraće da zna da je ova savremena, moderna i snažna Vojska Srbije spremna da zaštiti našu zemlju i narod”, reka je Vulin.

On je kazao da malo armija u svetu koje mogu u kratkom vremenskom periodu da organizuju tako kompleksnu vežbu.

“Ona je plod velikog napora, upornosti, strpljenja, ali i poverenja u VS, koja se od 2012. ; do danas od jedne demoralisane, napuštene, od vojske koja je trebalo da nestane, pretvorila u savremenu borbenu vojsku”, ocenio je Vulin.

Istakao je da su sada nebo iznad Srbije i zemlja slobodni, da će tako biti i u budućnosti, zbog čega država brine o vojsci, njihovom standardu i porodicama.

Izvor: N1