Merkel: “Svetski poredak se raspada, moramo se boriti za Evropu”

Merkel: “Svetski poredak se raspada, moramo se boriti za Evropu”

Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da se multilateralni svetski poredak raspada, ali da to ne znači da ga treba uništiti.

Kako prenosi Hina, ona je kritikovala izolacionističku i nacionalističku politiku američkog predsednika Donalda Trampa.

“Moramo se boriti za Evropu, moramo se boriti za multilateralizam, protiv onih koji misle da sve mogu sami”, rekla je Merkelova na konferenciji o bezbednosti u Minhenu.

Retko je u istoriji bilo toliko mnogo neslaganja između SAD i Nemačke: trenutno se spore oko Irana, odbrambenog proračuna i gasovoda Severni tok koji bi trebalo da dovede ruski gas u Nemačku.

Berlin je zabrinut za multilateralnu saradnju nakon povlačenja SAD pod predsednikom Donaldom Trampom iz nekoliko međunarodnih ugovora, uključujući Pariški klimatski sporazum i iranski nuklearni sporazum, oba potpisana 2015.

“Ko će pokupiti komadiće raspadajućeg svetskog poretka? Mi. Svi mi, zajedno”, poručila je Merkelova u govoru koji je izazvao snažan aplauz učesnika konferencije.

Njin dugoočekivani nastup može se smatrati odgovorom na Trampovu politiku “Amerika na prvom mestu”.

Kritikujući američku trgovinsku politiku, rekla je da je “šokirana” izjavama američkih zvaničnika da su nemački automobili pretnja nacionalnoj bezbednosti SAD.

“Jesu li nemački automobili, uključujući one koji se proizvode u SAD-u, pretnja? Šokirani smo”, rekla je Merkelova pred okupljenim političarima i diplomatima, uključujući i Trampovu kćerku Ivanku Tramp.

Odbacila je kritike da će Severni tok učiniti Nemačku zavisnom o ruskom gasu i postavila pitanje isplativosti američkog LNG-a koji SAD želi prodavati evropskim saveznicima.

“Ruski gas smo uvozili u vreme Hladnog rata, a SAD svoj ukapljeni gas proizvodi zadnjih nekoliko godina. Je li taj gas isplativ?, upitala je Merkelova.

Merkelova je rekla da je ukidanje Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) loša stvar, ali i primer kako o evropskoj bezbednosti odlučuju druge zemlje.

“Ukidanje INF je loša vest, iako posle višegodišnjeg ruskog kršenja sporazuma, ali zanimljivo je da je reč o sporazumu o razoružavanju koji je najvažniji za evropsku bezbednost a ukinule su ga SAD i Rusija”, rekla je Merkel na bezbednosnoj konferenciji.

Ona je navela da je razoružanje tema na koju ceo svet treba da se fokusira i pozvala Kinu i druge sile da se uključe.

Govoreći o međuzavisnosti, nemačka kancelarka je navela da su današnje međunarodne strukture nastale kao posledica Drugog svetskog rata i da se sada nalaze pod pritiskom.

“Današnji izazovi traže da reformišemo postojeće strukture, ali ne možemo ih uništiti”, navela je Merkel.

Ona je rekla da je NATO potreban Evropi kao garant bezbednosti ali i kao stub zajedničkih vrednosti koje članice dele.

Merkel je odala priznanje premijerima Grčke i Severne Makedonije, Aleksisu Ciprasu i Zoranu Zaevu, na hrabrosti da postignu dogovor i prevaziđu višedecenijski spor i tako omoguće ulazak Severne Makedonije u NATO.

“U svakom konfliktu je moguće pronaći rešenje ako se pokaže hrabrost”, navela je kancelarka.

IZVOR: BETA, JUTARNJI.HR