Miloš Jovanović: Predsednik Rusije veći branioc interesa srpskog naroda od predsednika Srbije?

Miloš Jovanović: Predsednik Rusije veći branioc interesa srpskog naroda od predsednika Srbije?

Rešenje za Kosovo i Metohiju isključivo u okviru Rezolucije 1244

Zvanična poseta predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina Srbiji veoma je značajna ne samo zbog zaključenih sporazuma o saradnji i memoranduma o razumevanju u raznim oblastima, već pre svega zbog jasno iznetog stava Rusije da se „Moskva zalaže za postizanje obostrano prihvatljivog rešenja za Kosovo na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN“. Ovim stavom je Vladimir Putin nedvomisleno poručio da Rusija nikako ne podržava ideju da Srbija prihvati secesiju svoje južne pokrajine, makar i kroz razgraničenje Srba i Albanaca po etničkom principu, odnosno podelu Kosova i Metohije, ističe predsednik DSS u svom saopštenju.

DSS od danas u predizbornoj kampanji

Ponavljajući da će Rusija da se saglasi sa svakom odlukom Srbije, ali da se zalaže za poštovanje Rezolucije SB UN kojom se izričito potvrđuje suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije i suštinska autonomija Kosova i Metohije unutar nje, predsednik Rusije je jasno izrekao da Srbija ima garanciju da će Rusija da štiti njen teritorijalni integritet dokle god to čini njena vlast.

Ilustracija

U takvim okolnostima i uz realnu mogućnost da će već u maju ove godine evroskeptične stranke osvojiti većinu u Evropskom parlamentu, što bi poziciju Srbije značajno poboljšalo, jedini odgovoran stav srpske vlasti jeste da se sa Prištinom nastave razgovori isključivo o tzv. tehničkim, odnosno praktičnim pitanjima kojima se uređuje život i odnosi Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji i kojima se ne ugrožavaju suverena prava države Srbije nad KiM. Zbog toga se pitanje statusa mora staviti u stanje mirovanja, ističe Miloš Jovanović.

Advertisements

Sve drugo bi pokazalo da je srpski narod imao većeg branioca njegovih interesa u predsedniku Rusije nego u predsedniku Srbije.

Balkanska