Ministarstvo ne zna da li su od Aktora naplaćeni penali

Ministarstvo infrastrukture juče je reagovalo na tekst „Ministarka se žali na ‘Aktor’, ali penale ne pominje“.

Reakciju prenosimo u celosti:

„Pre svega, sve odluke u vezi sa sprovođenjem ugovora o izgradnji deonica na kojima je angažovana grčka kompanija „Aktor“ donose „Koridori Srbije“, kao investitor, potpisnik ugovora i preduzeće zaduženo za realizaciju ovih ugovora i neposredno vođenje projekata obuhvaćenih tim ugovorima. Samim tim, Ministarstvo ne može dati odgovor na pitanje da li je naplaćen bilo koji iznos penala od izvođača „Aktor“, jer ne rukovodi neposredno tim projektima, već je to pitanje za rukovodstvo „Koridora“.

Potpredsednica Vlade i resorna ministarka, prof. dr Zorana Mihajlović, svoj stav prema načinu na koji je investitor sprovodio pojedine ugovore sa grčkom kompanijom „Aktor“ jasno je pokazala podnošenjem krivične prijave tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu.

U toj aktivnosti se otišlo i korak dalje, pa su tužilaštvu za organizovani kriminal naknadno, radi objektivnog sagledavanja, dostavljeni podaci o svim licima koja su učestvovala u projektovanju, tehničkoj kontroli i reviziji projekata, što je prethodilo potpisivanju ugovora sa kompanijom „Aktor“, kao i licima koja su učestvovala u potpisivanju ugovora pod uslovima koji su kreirali sve naknadne i ozbiljne probleme u njihovoj realizaciji, a desili su se u periodu pre preuzimanja dužnosti prof. dr Zorane Mihajlović.

Apsolutno su netačne informacije da je Ministarstvo, uprkos nezadovoljstvu radom „Aktora“, dalo toj firmi mogućnost da izvodi radove na deonicima Prosek – tunel Bancarevo – Crvena Reka. Reč je o jednom od četiri ugovora koje je grčka kompanija dobila na međunarodnom tenderu i nikakve naknadne ugovore Ministarstvo nije „dodeljivalo“ bilo kome, pa ni kompaniji „Aktor“.

Naglašavamo da je na svakom projektu kompanije „Aktor“ država angažovala ne samo kompanije za vršenje poslova stručnog nadzora, već je omogućila i angažman konsultanata za tehnička pitanja i pitanja odštetnih zahteva. Upravo su to subjekti koji po zakonu imaju odgovornost za praćenje realizacije ugovorenih radova, naplatu penala, odobravanje odštetnih zahteva izvođača, raskidanja ugovora, a ne resorna ministarka ili Ministarstvo.

Ukoliko se postavlja pitanje odgovornosti države što poslovi nisu sprovedeni u ugovorenim rokovima, moramo navesti da odgovornost leži na strani svih učesnika koji su učestvovali u izradi, odobravanju i potvrdi projekata koji su u momentu potpisivanja pojedinih ugovora bili apsolutno nesprovodivi u praksi u ugovorenim rokovima i time stvorili izvođaču opravdan pravni osnov i mogućnost za podnošenje odštetnih zahteva za produžetke prvobitno definisanih ugovornih rokova za izvođenje radova, uz pravo na finansijsku nadoknadu.

Takođe, odgovornost leži i na rukovodiocu projekta, izvođačima i stručnom nadzoru, za sve propuste i kašnjenja izvođača, koji nisu rezultat propusta na strani investitora.

Kada se govori o probijanju rokova, mora se voditi računa o uzrocima probijanja, odnosno da li su uzroci kašnjenja bili isključivo na strani izvođača.

Ministarstvo je nasledilo ugovore koji ne štite u najboljoj meri interese države, i uprkos tome uspelo je da otkloni sve prepreke za uspešno privođenje projekata kraju.

Svoj stav prema zatečenom stanju na ovim i drugim velikim infrastrukturnim projektima potpredsednica Vlade i ministarka, prof. dr. Zorana Mihajlović, pokazala je ne samo podnošenjem krivičnih prijava za realizaciju projekata u kojima je grčka kompanija „Aktor“ bila izvođač, već i za neadekvatno izvedene radove na izgradnji deonice Ub-Lajkovac, preispitivanje strukovne odgovornosti inženjera za propuste koji su eskalirali obrušavanjem kosina u Grdeličkoj klisuri, uspostavljanjem crno-belih lista. Više nego svi njeni prethodnici od 2000. godine zajedno.

Advertisements

Uz završenih 300 km puteva, uprkos svim zatečenim problemima, ne bežeći nijednog momenta od odgovornosti, resorna ministarka i Ministarstvo se navedenim aktivnostima jasno distanciraju od neuspelih medijskih spinova, povremenih nestručnih pokušaja kreiranja utiska o njenom ličnom učešću u „solidarnoj odgovornosti“ za sve i svašta, jasno i javno insistirajući na individualnoj odgovornosti svih koji to jesu po slovu zakona kada je u pitanju realizacija infrastrukturnih projekata.“

Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *