Montenegro-Anatomija jednog ludila

Piše: Bojan Milić, politički analitičar

  Postoje dve Crne Gore. Jedna je Svetosavska, zasnovana na iskonskim postulatima svoga postojanja. Druga je ”Evropejska”, podignuta na olupinama ‘komuno-separatističke’ ideologije Titovog Montenegra. Upravo će kriza između te dve Crne Gore, dve ideologije, dva sveta da dovede do tektonskih poremećaja unutar strukture aktuelnog režima u Podgorici. Te dve Crne Gore su u osnovi suprotne. Ne mogu koegzistirati.
Svetosavska Crna Gora se danas može definisati sa dve reči koje su, zasigurno najlepše reči za sve narode i nacije, u svim okolnostima i vremenima. Te dve reči su Sloboda i Ljubav! Sloboda jeste u srži svake demokratije. Objektivno gledano, u političkom smislu, smatra se da je čovek politički slobodno biće onoliko koliko mu to njegov režim dozvoljava. Svedoci smo da režim u Podgorici svojim delovanje svakodnevno ugrožava slobodu svojim građanima i građankama. Litije, kao manifestacija ljubavi prema svojim Svetinjama, Veri i Otadžbini svojim delovanjem nikome ne uskraćuju slobodu, naprotiv, traže da se sloboda omogući!
Milova Crna Gora predstavlja danas jedinstveni primer totalitarne države u srcu Evrope! Iako se činilo da je posle sloma komunističkih režima u Evropi totalitarizam otišao u prošlost postupci režima u Podgorici pokazuju suprotno. Svakodnevno nasilje je organizovana akcija režima u Crnoj Gori koja ima za cilj  slamanje morala strategijom terora. Besmislenim aluzijama na ”velikosrpske” ideje Đukanović pokušava da skrene pažnju domaće i inostrane javnosti sa korumpiranog sistema koji poslednjih godina, zaslugom Đukanovića lično doseže endemske mere. Ovde je jasno na delu stanje stvari da Đukanović i Vlada u Podgorici ruše državu iznutra samo da bi realizovali svoje lične interese. Ono što predstavlja početak kraja ovog nakaradnog režima jeste njegov pokušaj da podeli Crkvu. Novcem i mitom su uspeli da izgrade sopstvenu ”armiju” zagovornika takozvane Crnogorske Crkve na čelu sa raspopom Mirašom. Međutim, istina je da je , uprkos teroru, većem čak i od onog iz doba Osmanlija, srpski narod u Crnoj gori zadržao svoje Krsno ime i veru. Glas naroda će biti glas Boga koji će oterati aktuelni režim, legitimnim putem, voljom naroda. Danas svaki montenegrin misli da zna šta je to Crnogorska Crkva dok ga ne upitate, kada ga upitate onda već ne zna!
Izvor: Novinar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *