Saobraćajni haos u ulicama oko Trga Republike do septembra, ili novembra, ili…

U centru Beograda od jutros je snazi novi režim saobraćaja. Trg Republike i ulice oko njega zatvorene su za saobraćaj što je, pogotovo u prepodnevnom i popodnevnom špicu, stvorilo velike gužve na ulicama prestonice.

Iako je zamenik gradonačelnika najavio da će izmene trajati do 15. juna, drugi gradski funkcioneri imaju nešto drugačije procene, pa su u igri još dva datuma. Predstavnici opozicije za to vreme ne odustaje od ideje održavanja referenduma, na kojem bi građani rekli kakav centar grada žele.

Kolone automobila, autobusa, pešaka. Uklonjeni semafori. Postavljene barikade. Ukanjene žardinjere i autobuska stajališta – to je Beograd od jutros.

Početak druge faze radova na Trgu Republike rezultirao je ogromnim gužvama u centralnim prestoničkim ulicama.

Građani sa kojima je razgovarala ekipa N1 nezadovoljni su, ali i iznenađeni zbog gužve u saobraćaju:

“Ovo je stvarno katastrofa, razočarana sam strašno, za nas koji radimo ovde u centru, ovo je strašno!”

“Ne znam zašto su ovo uradili, potpuni je haos. Niti organizacije dodatnih autobusa, bez trole…”

“Po gužvi na stanici zaključujem da je izmenjen režim saobraćaja, nisam znala, za mene je novost, ne pratim…”

“Smatram da je ovo nečiji hir ili tako nešto, ne vidim razlog, ne brine se o narodu, važniji su bugarski turisti nego ljudi koji plaćaju porez i žive ovde.”

Prema planu gradski vlasti – za saobraćaj će biti zatvoren potez od Terazija: Kolarčeva, Trg Republike, deo Francuske do Braće Jugovića, Vasine do Dositejeve i deo Makedonske do raskrsnice kod Doma omladine.

Od jutros i gradski prevoz ima poseban režim: trole 19, 28 i 41 su ukinute, a 21, 22 i 29 idu samo do Slavije. Autobus 31 ide do Palate Albanija, a Beograđanima je kao alternativu od Slavije do Terazija Grad “obezbedio” novu liniju 22 A.

Saobraćajni haos u ulicama oko Trga Republike do septembra, ili novembra, ili...
Screenshot

Međutim, nejasno je do kada će trajati radovi? Iako je prvobitno najavljeno do 15. juna, danas iz vrha gradske vlasti – disonantni tonovi.

Predsednik Skupštine Grada Nikola Nikodijević izjavio je za RTS da je termin kada saobraćaj ponovo biti uspostavljen, 1. novembar.

“Trudićemo se da ispoštujemo rokove, trudićemo se da izvođače nateramo i brže da urade posao ako je to moguće, ali jednostavno ovakva rekonstrukcija Trga Republike bila je neophodna”, poručio je on.

Međutim, gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović nešto je optimističniji kada su u pitanju rokovi.

“Koristićemo sve napore da redovan režim saobraćaja na ulicama Grada Beograda vratimo što pre, potrudićemo se da 1. septembar bude termin kada će radovi na Topličinom vencu, na Trgu Republike biti završeni”, najavio je on.

Gužve u Beogradu su više nego očekivane u narednom periodu, kaže za N1 Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, ali dodaje da one neće predugo trajati, jer će se vozači navići na alternativne saobraćajnice.

“Očekujemo u prvom trenutku da će svakako biti povećane gužve na okolnim saobraćajnicama, ali će se kasnije taj obim saobraćaja regulisati tako što će veći broj korisnika odustati od tih saobraćajnica, to je princip koji se primenjuje i u državama sa tradicijom bezbednoti saobraćaja i glasi: ako imate preveliki obim saobraćaja u nekoj ulici, onda tu ulicu treba suziti i na taj način će veliki broj korisnika odustati od korišćenja”, objašnjava Božović.

Od svoje borbe da se zaustave radovi i da više ulica ne postanu deo pešačke zone – ne odustaju stanari u centru grada. Organizovani u okviru Inicijative “Pešaci nisu maratonci” peticijom idu protiv odluka čelnika Beograda.

“Nas niko ništa nije pitao. Nama se znatno otežava pristup našim domovima, isto tako kretanje po gradu. A da ne pominjem da ovo nije samo jedan deo grada u kom se stanuje, ovo je i kulturno jezgro grada”, kaže član Inicijative Bodin Starčević.

“Već smo napravili jednu peticiju koja je trenutno na potpisivanju, već priličan broj građana je potpisao peticiju protiv izmeštanja centra grada iz njegovog istorijskog jezgra”, dodao je on.

Advertisements

A opozicija je više puta zahtevala organizovanje referenduma zbog svega što gradska vlast radi u centru grada. Prvi čovek opštine Stari grad Marko Bastać kaže: prvi potez je povučen, građani su podneli zahtev Skupštini Grada da se do održavanja refernduma radovi obustave.

Izvor: N1/ Maja Đurić