Najveće promene na Fejsbuku u poslednjih 8 godina. Evo šta čeka korisnike

Najveće promene na Fejsbuku u poslednjih 8 godina. Evo šta čeka korisnike

Tokom godišnje F8 developerske konferencije u San Hozeu u Kaliforniji, osnivač kompanije Fejsbuk Mark Zakerberg otkrio je niz detalja o promenama – kako na mobilnoj, tako i na desktop verziji ove društvene mreže – rekavši kako je ovo najveći korak za mrežu još od 2011. godine, kada su predstavili “timeline”.

Pre svega, tu je novi dizajn.

“Čak više nećemo biti ni plavi”, našalio se Zakerberg tokom prezentacije, komentarišući novi izgled Fejsbuka kojime će dominirati bela boja. Fejsbukov logo će, kako je kazao, takođe biti promenjen u malo “životniji i moderniji logo”. Krucijalni aspekt redizajna biće i veći fokus na grupe, koji su jedan od najaktivnijih delova Fejssbukovog svemira. Više od 400 miliona ljudi je učlanjeno u razne grupe, a radi se o korisnicima koji ne žele da dele sadržaj javno iz sramežljivosti ili zbog nekog drugog razloga.

“Takve zajednice će dobiti centralno mesto na Fejsbuku, odmah pored vaših prijatelja”, najavio je Zakerberg, iz čijeg se govora može naslutiti kako se Fejsbuk vraća intimnoj, privatnoj komunikaciji. Dodatno, novi dizajn će omogućiti korisnicima da imaju uvid u najvažnije objave grupa u koje su učlanjeni, a koje će biti prezentovane u posebnom “feedu”.

Od ostalih promena, tu je enkriptirano Messenger dopisivanje, čiji sadržaj više neće biti ostavljen kao trajni zapis na Fejsbuku, kao i opcija ‘Secret Crush’, slična dosadašnjem Facebook Datingu koji je bio dostupan u samo nekim zemljama. ‘Secret Crush’ će funkcionisati poput aplikacije Tinder: moći ćete označiti osobu koja vam se među vašim Fejsbuk prijateljima sviđa i to će biti tajno, osim ako ta ista osoba ne označi da se i vi njoj sviđate. Tek tada će vas Fejsbuk ‘spojiti’.

Promene se uvode i u Instagram, a najvažnija je ona ‘privatnog brojača lajkova’. Posetioci profila tako neće videti broj nečijih ‘lajkova’, dok će vlasnik profila imati pristup tom podatku.

Većina promena će odmah biti vidljiva na Fejsbukovoj mobilnoj aplikaciji, a na desktop varijanti će se pojavljivati unutar narednih meseci.

Najveće promene na Fejsbuku u poslednjih 8 godina. Evo šta čeka korisnike

Izvor: BIZLife/ Jutarnji.hr

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *