NATO će rasporediti stalne vojne snage na svojoj granici sa Rusijom

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je za list da je alijansa “usred veoma fundamentalne transformacije” koja će odražavati “dugoročne posledice” akcija ruskog predsednika Vladimira Putina.

NATO će rasporediti stalne vojne snage u punom obimu na svojoj granici sa Rusijom da bi branio svoju teritoriju od budućih ruskih vojnih napada, rekao je šef alijanse tokom intervjua za The Telegraph.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je za list da je alijansa “usred veoma fundamentalne transformacije” koja će odražavati “dugoročne posledice” akcija ruskog predsednika Vladimira Putina.

– Ono što sada vidimo je nova realnost, nova normala za evropsku bezbednost – rekao je Stoltenberg, prenosi The Telegraph. “Zbog toga smo sada zatražili od naših vojnih komandanata da pruže opcije za ono što mi zovemo resetovanje, dugoročnu adaptaciju NATO-a.

Alijansa trenutno ima malo “tripvire” prisustvo na zapadu Rusije. Broj trupa NATO-a se desetostruko povećao na 40.000 od invazije na Ukrajinu, objavio je Dejli mejl.

“Resetovanje” će uključivati raspoređivanje dovoljnih snaga za odbijanje bilo kakve ofanzive ruskih trupa na zemlje NATO-a, navodi The Telegraph. Članice NATO-a koje se graniče sa Rusijom uključuju Estoniju i Letoniju.

Vojni komandanti NATO-a trenutno razgovaraju i razvijaju svoje opcije, navodi list.

Stoltenberg će pokrenuti pitanje pojačanog vojnog prisustva na samitu NATO-a u Madridu u junu, navodi Rojters.

NATO je morao pažljivo da korača tokom rata u Ukrajini, smišljajući kako najbolje da podrži ratom razorenu naciju, a da pritom izbegne eskalaciju i bude uvučen u sukob.

Članovi alijanse složili su se u petak da pruže veću vojnu podršku Ukrajini.

Slovački premijer Eduard Heger potvrdio je u petak da je poslala svoj sistem protivvazdušne odbrane S-300 u Ukrajinu, postavši prva zemlja NATO koja je odgovorila na pozive predsednika Vladimira Zelenskog da isporuči moćno raketno oružje.

Advertisements

S-300 je raketni sistem zemlja-vazduh dugog dometa iz sovjetskog doba koji može da obara krstareće rakete i avione i ima domet do 90 milja.

Češka je postala prva zemlja NATO koja je poslala tenkove u Ukrajinu ranije ove nedelje, rekao je češki odbrambeni izvor Rojtersu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *