Nenad Čanak: Protesti su prevara građana u interesu Ruske Federacije i uz podršku radikalnog dela SPC

Nenad Čanak: Protesti su prevara građana u interesu Ruske Federacije i uz podršku radikalnog dela SPC

BEOGRAD: Liga socijaldemokrata Vojvodine ne učestvuje u bojkotu Skupštine Srbije jer je to potpuno pogrešan put, jer ako uništite i ono malo institucija što je ostalo, dolazite u poziciju da vam ostaje samo ulica, a ona vodi u građanski rat, izjavio je Nenad Čanak, lider ove stranke.

“Zato su izmišljene skupštine i izbori, da bi se sprečilo menjanje vlasti ulicom”, rekao je Čanak u intervjuu za današnju “Politiku”.

Povodom neučestovanja LSV u protestima, on kaže da nijedni protesti nikada nisu dali rezultat ako su održavani pre izbora, već samo posle izbora kao odbrana izbornih rezutlata.

“To se desilo 1996/97. i 2000. godine, svi ostali nisu doneli promene. Promene bez izbora su revolucija, što je legitimno… ali ovde ne postoji kritična masa za to. Pošto je nema, onda je to čisto politikantstvo, koje će se pretvoriti u još jednu prevaru građana ove zemlje u interesu Ruske Federacije i uz svesrdnu podršku radikalnog dela Srpske pravoslavne crkve”, kaže Čanak.

On je dodao da je LSV podržala nezadovoljstvo građana Vojvodine u nivou zahteva za decentralizaciju, boljim izbornim uslovima i slobodnim medijima.

“Međutim, najedanput su se tu pojavila nekakva stranačka obezbeđenja koja teraju ljude koji nose zastavu Vojvodine sa skupova, zato što to smeta Dverima, koji bi želeli da se to pretvori u potpuno desničarske proruske skupove, gde će glavna stvar biti – izdali ste Kosovo, da bi na osnovu toga vremenom rasterali sve iz građanske opcije i na ulici ostali samo fašisti. Sa protesta su izgurani predstavnnici LGBT populacije, nema više zastava duginih boja”, rekao je Čanak.

Nenad Čanak: Protesti su prevara građana u interesu Ruske Federacije i uz podršku radikalnog dela SPC
Screenshot

Povodom toga što stranke tvrde da nemaju nikakve veze sa organizacijom protesta, Čanak kaže da, međutim, istovremeno Vuk Jeremić i Dragan Đilas kad odu u Brisel, obraćanje počinju time da govore u ime onih koji šetaju ulicama gradova Srbije, ali ne mogu da odgovore kako misle u EU sa Dverima.

“Kad malo bolje zagrebete po Savezu za Srbiju, to je praktično mozaik razlupanog DS-a, i to DS-a debelo zaokrenutog udesno, plus ljotićevske grupacije Milana Stamatovića i Boška Obradovića, i to treba tako pojmiti. Sad je moguće i reujedinjavanje DS-a, ođednom razlike više nisu bitne. To nažalost govori da ideja ujedinjenja nema veze sa ideologijom, već sa vršenjem vlasti i to me ne ispunjava optimizmom u vezi sa rezultatima koje takvo objednjavanje može da donese”, dodao je Čanak.

Na konstataciju da ga zbog takvih stavova nazivaju “lažnom opozicijom”, Čanak odgovara:

“Ko je dao pravo onima koji su vršili vlast tolike decenije da govore o tome da li je neko prava ili lažna opozicija u uslovima kada se sve svodi samo na to da li je neko na njihovoj starni da oni opet dođu na vlast. Ako je neko lažna opozicija, onda su to ljudi koji su lažni kao ljudi. Evo, recimo Sergej Trifunović ide iz uloge u ulogu toliko da ne zna u kojoj je ulozi, čovek koji ne shvata da više nije na jednoj od svojih tezgi, ne shvata da, kad stane pred ljude da im govori o politici, mačevi nisu drveni…”

Nenad Čanak: Protesti su prevara građana u interesu Ruske Federacije i uz podršku radikalnog dela SPC

Tanjug