Nikola Gruevski do 8. novembra mora u zatvor?

Nikola Gruevski do 8. novembra mora u zatvor?

Bivšem premijeru Vlade Makedonije i prethodnom lideru opozicione VMRO-DPMNE Nikoli Gruevskom, posle nekoliko neuspešnih pokušaja dostavljanja na domaćoj adresi, u petak mu je lično u Krivičnom sudu u Skoplju uručen uputni akt za odlazak u zatvor, najkasnije do 8. novembra.

Uputni akt sudije Krivičnog suda za izvršavanje sankcija, za izdržavanje dvogodišnje kazne zatvora po presudi Apelacionog suda u Skoplju za slučaj „Tenk“, Gruevskom je dostavljen pre ulaska sudnicu gde mu se sudi u slučaju „Traektorija“ po optužnici Specijalnog javnog tužilaštva.

Gruevski je pravosnažno oduđen na kaznu zatvora od dve godine zbog zloupotrebe funkcije 2012. „protivzakonitim uticajem“ u nabavci blindiranog luksuznog „Mercedesa“ vrednog 600.000 evra.

U predmetu „Tenk“ po optužnici SJO, prvostepenom presudom veća sudijke Dobrile Kacarske, u skopskom Krivičnom sudu 23. maja Gruevski je osuđen na dve godine, a bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Đoko Popovski na 6,5 godina robije.

Rešenjem Apelacionog suda u Skoplju 5. oktobra je Popovskom kazna smanjena na četiri godine, dok je Gruevskom potvrđena u potpunosti.

Izvesno je da će odbrana Gruevskog, kako je najavila advokat Sanja Aleksić, zahtevati odlaganje izvršenja presude, vanrednim pravnim lekom pred Vrhovnim sudom, jer je pravo žalbe – isključeno.

U slučaju „Tenk“ optužena je i bivša ministarka unutrašnjih poslova Gordana Jankulovska. Njoj se međutim sudi u izdvojenom postupku.

SLUČAJ BUČKOVSKI

U delu stručne javnosti u Skoplju moguće (ne)izvršenje presude Nikoli Gruevskom, kako je za Novosti objašnjeno, poredi sa slučajem osuđenog bivšeg premijera Makedonije iz redova SDSM-a, Vlade Bučkovskog.

Odbrana Bučkovskog kancerlarije Polenak, zatražila je i od Vrhovnog suda dobila odlaganje kazne zatvora ukidanjem presude i vraćanjem na ponovno suđenje. Bučkovskom se sada po treći put sudi po optužnici za učešće u navodno nezakonitoj nabavci ugrađenih delova za stare tenkove donirane od Bugarske, koji su u međuvremenu, već odavno izrezani u staro gvožđe.

Izvor: Novosti/ M. Stančić