Niš ima Damu godine-Violeta Stamenković ponos grada na Nišavi

Najveći grad na jugu Srbije odiše drevnošću i svakim svojim kamenom svedoči o važnosti koju sobom nosi hiljadama godina. Kelti su ga nazvali Naisusom -Vilinim gradom. Mistična rečna vila Naisa je, po svemu sudeći biće nadnaravne ženske lepote koje je ,prema ondašnjim paganskim verovanjima svojim prisustvom dala pečat imenu reci Nišavi , ali i imenu samog grada. Od Naise, od 3. veka pre nove ere pa do današnjih dana, moderne ere, žene su činile da Niš bude prepoznat kao mesto vrednih, radnih i uspehu predanih ljudi. Žena kojom se Nišlije danas ponose i koja je svojim radom, doprinosom i stvaralaštvom otvorila vrata uspeha svojim imenom i prezimenom neprestano promoviše grad Niš i svoje sugrađane, u najboljem mogućem svetlu. Violeta Stamenković je sinonim za uspeh, ali i dokaz da žene u Srbiji imaju potencijal i mogućnost da budu najbolji promoteri naše nauke, stvaralaštva, umetnosti i poslovnosti.

Priznanja kao dokaz uspeha

Violeta Stamenković je jedna od dobitnica nagrade ”Dama godine”. O samom priznanju je rekla sledeće: ”Dajem maksimum sebe na jedan dostojanstveni način. Dama treba da bude obrazovna,  da poštuje  moralne životne kodekse, sa maksimalnim  uvažavanjem profesonalne etike. Najbitniji  je iskren pristup životu. Za mene  lično, moja najvažnija pozicija je pre svega to što sam majka, pa supruga, pa tek žena posvećena profesiji. Smatram da je takav redosled bitnan, jer treba poštovati taj često zapostavljeni  kult zdrave porodice. Meni je žao što Večeras moj sin i suprug nisu prisustvovali ceremoniji, ali sa mnom je bila moja ćerka Helena, koja ima 12 godina, ona će pamtiti dan kada  je nagradu primila njena mama”. Istakla je Stamenkovićeva iz čijih reči se da zaključiti da joj je, i pored priznanja najveći uspeh taj što je majka i supruga. Zaista, izuzetan i redak primer da uspeh i posvećenost porodici idu jedno uz drugo gde, pri tome, ne trpi ni jedno ni drugo pojlje.  ”Po mojim saznanjima , na svim postojećim Univerzitetima u Srbiji, ovakvu prestižnu nagradu primila je pre par godina dr Radmila Tonković, jedna fantastičma i svestrano obrazovana dama”, dodaje Violeta Stamenković.

Priznanje dodeljuje Prvi klub dama

Priznanje za uspeh u javnom, privrednom i društvenom životu Srbije i Evrope dodeljuje Prvi klub dama. Laureati su istaknute dame i gospoda koji su se svojim radom preporučili da njihovo ime bude među dobitnicima. Da je čast naći se na istoj pozornici sa doajenima raznih profesija u Srbiji, naglasila je Violeta Stamenković: ”Dobiti priznanje za rad, doprinos, stvaralastvo u 2022. godini i biti na istoj pozornici zajedno primiiti nagradu sa najpoznatijim advokatom bivše Jugoslavije i sada najboljim srpskim advokatom Tomom Filom, u profesiji kao diplomiranom pravniku, za mene je  jedinstven dogadjaj, velika čast i izuzetna privilegija”.

Priznanje ”Dama godine”, FOTO: Privatna arhiva Violete Stamenković

Tajna uspeha

Nišlijka i Dama godine, otkrila je u čemu je tajna njenog uspeha kojim je zaslužila da se ime Voleta Stamenković nađe rame uz rame sa imenima stvaralačke, naučne i društvene elite naše zemlje jasno je obrazložila da je dobitna formula u tome što daje sve od sebe u onome što radi, ali da ne zapostavlja najsvetiju ulogu žene a to je da bude stub porodice.

Violeta Stamenković u društvu Tome File, žive legende srpske advokature, FOTO: Privatna arhiva Violete Stamenković

Medijator, sudija, predavač na fakultetu…

Svestranost Violete Stamenković zaista ostavlja bez daha a impozantni uspesi koje niže svojim radom na ponos su njenoj porodici, sugrađanima, ali i celom društvu na korist. Ova dama je licencirani medijator, posrednik u rešavanju sporova Ministarstva pravde Republike Srbije i jedna je od 18 posrednika u Srbiji koja se trenutno nalazi na zvaničnoj listi tela za vansudsko rešavanje potrošačkih sporova pri Ministarstvu trgovine , turizma i telekomunikacije Republike Srbije. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja zvanično je podržalo njeno angažovanje  sa stavom da njene kompetencije  i iskustvo mogu biti od značaja u širanju alternativnog rešavanja sporova kao najbolje metode za rešavanje problema sa kojima se susreću visokoškolske ustanove u svom radu. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Nišu, a potom je položila i pravosudni ispit.  Dvadeset godina je u visokom obrazovanju na državnom fakultetu Univerziteta u Nišu. Violeta Stamenković, pored rada na Fakulteu, angažovana je kao sudija porotnik Višeg suda u Nišu. Uspešno je realizovala  zadatke koji su joj povereni  u međunarodnom Tvining projektu Evropske unije koji realizuje Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u saradnji sa Slovačkom, Poljskom i Nemačkom.

                                

FOTO: Privatna arhiva Violete Stamenković

Ponosna na priznanje koje donosi gradu Nišu

Violeta Stamenković je, kako sama kaže, ovo priznanje posvetila gradu Nišu i ponosna je na to što je upravo Nišlijka dobitnik. Ne krije oduševljenje što svom gradu donosi nagradu do koje je teško doći. Nije lako dobiti priznanje koje pokazuje i dokazuje da je dobitnik u svemu što radi najbolji-baš kao što je i Nišlijka Violeta Stamenković.

Značajan doprinos u radu Centra za socijalni rad

Violeta Stamenković ostvarila je značajni doprinos u radu  Centra za socijalni rad  „Sveti Sava“ u Nišu  kroz obuke, radionice i stručne savete. Nesebično je pomagala u unapređenju kvaliteta rada socijalnih radnika. Kompetencije i iskustvo doprinele su  u rešavanju problema u porodičnim sporovima, oblastima diskriminacije na osnovu invaliditeta, pola, zdravstvenog stanja, starosnog doba.

Advertisements

Centar za socijalni rad „Sveti Sava“ u Nišu je decembra 2021. godine predložio Violetu Stamenković za najviše javno priznanje Grada Niša, Nagradu „11.januar“, za izuzetan doprinos u oblasti mirnog rešavanja sporova i unapređenja kvaliteta edukacije u svim oblastima na osnovu iskazanih potreba u prethodnim godinama čime je ona bila na listi 16 istaknutih pojedinaca  u Nišu.

Autor teksta: Bojan Milić

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *