Nova šansa za BiH sa EU ili UE-kolumna Draška Aćimovića

Izborom Ursule von der Leyen za Predsjednicu EU komisije,Charles Michela (bivšeg Premijera Belgije) koji preuzima Evropski savjet, Christine Lagarde za šefa Evropske centralne banke kao i ostankom Johannesa Hahna na mjestu evropskog komesara, a koji je prijatelj i odličan poznavalac prilika u BiH otvara se veliki prostor u izgradnji novih odnosa BiH i Evropske Unije.

EU je izborom Leyen, Michel i Lagarde, koji su bliski sa grupom Bilderberg (nezvanična svjetska vlada u sjenci) pokazuje da se završila era “činovničkog” upravljanja EU i da dolaze velike promjene koje će uraditi ljudi koji imaju snagu i podršku da donose velike odluke. Evropska Unija je najveći projekat globalizma u istoriji i sada bi trebala preci iz faze Evropska unija (EU) u fazu Ujedinjena Evropa (UE). Neki od najvažnijih i vjerovatno prvih poteza biće od strane ECB i Lagarde koja dolazi sa mjesta Predsjednice MMF da reorganizuje i proširi ulogu ECB koja je do sada bila vrlo ograničenih mogućnosti. ECB bi trebao preuzeti ulogu daleko bližu ulozi koju danas ima Američka centralna banka sa vjerovatno i dodatnim mogućnostima koji bi objedinili neke druge finansijske institucije, koje će biti na taj način reformisane. ECB više zasigurno neće biti samo puki statista već aktivni kreator i kontrolor Evropskih finansija.

Ursula van der Layen bi trebala preuzeti tešku ulogu reformisanja EU u njenim unutrašnjim i vanjskim granicama, stvaranje evropske vojske, borbu protiv klimatskih promjena i dr, što će zasigurno biti izuzetno izazovan proces ali od čije brzine u ostvarivanju planiranog zavisiće i sudbina BiH u odnosima sa EU. Problemi koji su nagomilani unutar EU nisu ni najmanje lagani i zasigurno će već od sledeće godine sa procesom reformiranja početi i period tenzija, nemira i sl.

Charles Michele će biti vjerovatno odgovoran da balansira kroz Evropski savjet sa pojedinačnim zemljama članicama i da pokuša imati što veću podršku za mjere koje će biti poduzimane. Takođe, težak i vrlo odgovoran dio posla u stvaranja novog sistema unutar EU.

Gdje je tu BiH i kakve su naše šanse u ovom procesu?

Ako gledamo sadašnju situaciju i položaj BiH u odnosima sa EU, onda možemo reći da je položaj BiH katastrofalan .Najsiromasnija smo zemlja u Evropi, najveća nezaposlenosti, kriminal i korupcija i to nas trenutno ostavlja na margini bilo kakvog interesa.

Našu neodgovornost i neželju da se uključimo u procese pristupanja EU, Evropa je iskoristila da što više naše kvalitetne radne snage privuce u svoje zemlje i to je logicno.

Kako onda promijeniti situaciju?

BiH sada mora preći iz pasivne u aktivnu poziciju i nametnuti se novom rukovodstvu EU kao kredibilan partner koji je svjestan svojih grešaka u proplosti i želi da počne ispočetka na drugi način. Moramo poboljšati naše odnose sa SAD da nam i oni pomognu u procesima unutar zemlje jer su stvaranjem mira u BiH kroz dejtonski sporazum jer su oni najbolji poznavaoci prilika i mogu pomoći da zemlja krene naprijed.

BiH mora staviti ekonomske na sami vrh interesa u cilju stvaranja novog poslovnog ambijenta za strane investitore. Zemlja u kojioj se nalaze velike strane investicije vrlo teško može doći u situaciju da se pojave bilo kakva dejstva poput onih koje smo imali prije 25 godina.

Dogovorom ili moratorijem na politčka pitanja koja su nerješiva na barem jednu godinu, promjenom pristupa prema EU i privlačenjem ozbiljnih svjetskih investitora, došlo bi već u toj godini do vidnog poboljšanja života unutar BIH.

Advertisements

Poltičari koji nastave misliti samo na sebe i na vlastito danas neće imati više nikoga sa kime će moći podijeliti,sutra.

Izvor: Insajder

Advertisements

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *