Formirana unija “Most”, izlazi na predstojeće izbore

U Beogradu je danas osnovana Unija manjinskih stranaka, udruženja građana i predstavnika dijaspore pod imenom “Most”, koja će učestvovati na predstojećim izborima u Srbiji na svim nivoima.

Osnovna ideja koja ih je, kako je poručeno na konferenciji za novinare u beogradskom hotelu “MonaPlaza”, okupila jeste unapređenje ljudskih prava, prava nacionalnih zajednica i manjina koje žive u Srbiji, kao i državljana Srbije koji žive i rade u inostranstvu.

Smatraju, kako su naveli, da samo učešćem u političkom životu i eventualnim ulaskom u Skupštinu mogu da se izbore za bolji status svih pomenutih kategorija.

Kako je saopštio koordinator projekta Boban Jovanović, predstavnik Međunarodnog mehanizma za zaštitu ljudskih prava sa Floride iz SAD, na inicijativi je rađeno godinu dana, a danas su predstavljena osnovna programska načela.

Ona podrazumevaju čuvanje identiteta Srbije kroz jedinstvo različitosti, očuvanje prava nacionalnih manjina i pripadnika srpskog i drugih naroda koji žive u rasejanju, poštovanje prava ratnih veterana, ratnih vojnih invalida i svih učesnika ratova na prostoru bivše SFRJ, poboljšanje materijalne situacije građana Srbije, borbe protiv siromaštva i korupcije.

Inicijatori ideje saopštili su takođe da će organi, koji će tek biti formirani biti usredsređeni na sprovođenje političkog programa buduće političke organizacije.

Advertisements

Osnivanje Unije “Most” podržali su predsednik Vlaške stranke “Most” Slobodan Perić, inače inicijator čitave ideje, predsednica Udruženja za demokratiju “Davidović-Grol” i samostalna narodna poslanica Nada Kostić, predsednik Udruženja “Moravci” Dušan Trifunović, predstavnik Udruženja “Slobodna Srpska” Velisav Vuković, potpredsednik Evropskog kongresa Ukrajinaca Miroslav Hočak, srpski privrednik iz Pariza Zoran Milinković, diplomata i potomak crnogorske dinastije Crnojević Stefan Crnojević.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *