Od decembra u Srbiji istopolne zajednice, zabrana fizičkog kažnjavanja dece, surogat-materinstvo…

Od decemnra u Srbiji istopolne zajednice, zabrana fizičkog kažnjavanja dece, surogat-materinstvo…

Da li će Srbija dobiti istopolne zajednice, surogat-materinstvo, zabranu fizičkog kažnjavanja dece, alimentacioni fond za one čiji neodgovorni roditelji ne učestvuju u njihovom izdržavanju ili crkveni brak bez obaveze sklapanja građanskog, znaće se u decembru, pišu “Novosti”.

Od decemnra u Srbiji istopolne zajednice, zabrana fizičkog kažnjavanja dece, surogat-materinstvo...
Pixabay

Kako navodi ovaj list, Komisija za izradu Građanskog zakonika (GZ) tada će početi da čisti alternativne članove iz dela koji se odnosi na porodične odnose, koji je izazvao najveću pažnju javnosti.

U Komisiji za izradu GZ za “Novosti” kažu da je, uprkos najavama da bi prednacrt Građanskog zakonika mogao da bude gotov do kraja godine, rok pomeren.

Kako navodi list, Komisija će u novembru čistiti od alternativnih rešenja deo koji se odnosi na stvarno pravo, a u decembru deo o porodičnim odnosima – ukupno 1.000 članova.

“Novosti” napominju i da će, kako sada stvari stoje, u Građanskom zakoniku ostati član koji se odnosi na zabranu fizičkog kažnjavanja dece jer on nije ni imao alternativu.

Ali, objašnjava list, mogućnosti surogat-metrinstva ili osnivanja istopolnih zajednica date su kao alternativni članovi, pa će se o njima tek raspravljati.

Istopolne zajednice bi omogućavale partnerima istog pola koji žive u vanbračnoj zajednici da naslede zajedničku imovinu posle smrti jednog od njih, da imaju partnerovo zdravstveno osiguranje ukoliko ne rade, ili da ga posete u bolnici ako su posete dozvoljene samo članovima porodice.

“Novosti” napominju da bi u januaru trebalo da počne konačna redakcija teksta, kada će se znati da li će se i drugi članovi koji su izazvali interesovanje javnosti, kao što su članovi o uvođenju nepotpunog usvojenja, zajedničkoj imovini supružnika, procesnim pravilima u porodičnim sporovima, uvođenju prava na eutanaziju, profesionalnoj odgovornosti lekara ili medicinskog osoblja, naći u GZ.

Rad na GZ traje 12 godina, a Komisija je do sada održala 120 sastanaka. Sastaje se svake nedelje, a zadatak joj je da pređe više od 550 alternativnih rešenja i odluči, u skladu sa onim što se čulo na raspravi, ostaju li u tekstu.

Autor: Tanjug, Novosti

Izvor: 021