ODLUČNI U BORBI PROTIV MAKRONA: U Francuskoj formirana najveća koalicija u poslednjih 20 godina

Francuska Socijalistička partija danas je zaključila koalicioni sporazum sa partijom krajnje levice LFI kako bi zajedno nastupile na parlamentarnim izborima u junu i pokušale da oduzmu većinu partiji novoizabranog predsednika Emanuela Makrona.

– Od sada ćemo zajedno voditi kampanju – izjavio je lider Socijalističke partije Olivije For, prenosi Rojters.

Budući da su koalicioni sporazum ranije ove nedelje potpisali Zeleni i komunisti, jasno je da se stvara prva koalicija svih levičarskih partija u Francuskoj u poslednjih 20 godina, koju predvodi evroskeptični LFI.

Stranke i sa leve i sa desne strane francuskog političkog spektra pokušavaju da oforme koalicije kako bi 12. i 19. juna na izborima za Donji dom francuskog parlamenta pokušale da pobede Makronovu stranku, koja je preimenovana u Renesansa, prenosi Rojters.

Makron je prošlog meseca osvojio drugi predsednički mandat, ali će mu trebati većina u parlamentu, ako želi da sprovede svoju politiku, uključujući podizanje starosne granice za penzionisanje sa 62 na 65 godina, čemu se protive i levica i desnica.

Levičarski blok se oblikovao pod vođstvom šefa LFI-ja Žan-Lika Melanšona, koji je zamalo propustio da uđe u poslednju rundu drugog kruga predsedničkih izbora u Francuskoj prošlog meseca.

Advertisements

Melanšon je bio treći sa oko 22 odsto glasova u prvom krugu izbora, odmah iza kandidatkinje krajnje desnice Marin Le Pen.

Predsednički kandidat socijalista An Idalgo osvojila je samo oko 1,7 odsto glasova, navodi britanski servis.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *