VIRUS JE OBUZDAN: Isplatio se jednomesečni karantin za više od 25 miliona ljudi

Vlasti Šangaja su danas saopštile da je najgora epidemija korone u Kini stavljena pod efektivnu kontrolu nakon jednomesečnog zatvaranja skoro 25 miliona ljudi.

U obraćanju su dodali da će ostati pri svojoj strategiji nulte tolerancije na kovid-19 uprkos rastućim ekonomskim troškovima.

– Trenutno se prevencija i kontrola epidemije u našem gradu stalno popravljaju, a epidemija je stavljena pod efektivnu kontrolu – izjavio je zamenik gradonačelnika Vu Ching na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Broj novih infekcija kovidom-19 u kineskom finansijskom centru je u “kontinuiranom trendu pada” od 22. aprila, naveo je on. Vu je zvučao oprezno, rekavši da je prenošenje u zajednici “efikasno obuzdano” i da grad neće odstupiti od strategije “dinamičkog čišćenja”.

Advertisements

– Ne možemo da se opustimo, ne možemo da se opustimo: upornost je pobeda”, izjavio je on, ponavljajući komentare iznete na sastanku stalnog komiteta Politbiroa vladajuće Komunističke partije u četvrtak uveče, navodi Rojters. Dva miliona i trista hiljada stanovnika Šangaja još uvek je u zatvorenim zonama visokog rizika, a još 16,67 miliona je u nižerizičnim “zonama prevencije”.

Šangaj je 5. maja prijavio 4.024 nova lokalna asimptomatska slučaja koronavirusa, što je manje u odnosu na 4.390 koliko ih je bilo dan ranije. Potvrdjenih simptomatskih slučajeva bilo je 245, što je takodje manje u odnosu na 261 dan ranije. Broj umrlih pao je na 12, sa 13 prethodnog dana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *