OGLASIO SE GASPROM! Nema više isporuke gasa za Bugarsku i Poljsku, a evo šta je razlog

Ruski energetski gigant „Gasprom“ saopštio je danas da je potpuno obustavio isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj jer energent nisu platili u rubljama.

– „Gasprom eksport“ je obavestio „Bulgargaz“ i „PGNiG“ o obustavi isporuke gasa počev od 27. aprila do trenutka kada izvrše plaćanje kako je predviđeno uredbom – saopštio je “Gasprom”.

Dodaje se da „Gasprom eksport“ nije primio uplate za isporučeni gas u aprilu od tih kompanija do kraja radnog dana u utorak 26. aprila, kada je istekao rok za izmirenje obaveza.

Ruska gasna kompanija je upozorila da su Bugarska i Poljska tranzitne države, zbog čega će „u slučaju nedozvoljenog izvlačenja ruskog gasa iz tranzitnih količina za treće zemlje, isporuke u tranzitu biti smanjene za izvučenu količinu”.

Ovo je veoma važno i za Srbiju, koja dobija ruski gas preko Bugarske, ali i za druge zemlje u Evropi kojima gas dalje stiže Balkanskim tokom preko Mađarske.

Mađarska dobija ruski gas prema ugovoru sa Gaspromom preko Bugarske i Srbije, a „Gasprom“ je obavestio Budimpeštu da se tranzitne pošiljke preko Bugarske posebno obrađuju, saopštio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Advertisements

– Želim sve da uverim da obustava gasnih pošiljki Bugarskoj ne znači zaustavljanje tranzitnih pošiljki preko Bugarske – napisao je Sijarto na svom Fejsbuk nalogu, prenosi Rojters. On je dodao da Mađarskoj dospeva sledeća obaveza za plaćanje ruskog gasa 22. maja, i da će ta zemlja transferisati sredstva u evrima Gazprombanci, gde će iznos biti konvertovan u rublje.

Bugarski ministar energetike Aleksandar Nikoov je rekao da je gas plaćen za april a da bi zaustavaljenj isporuke bilo kršenje ugovora, prenosi Rojters.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *