Zelenski: Rusija želi da destabilizuje Pridnjestrovlje

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski veruje da Rusija pokušava da destabilizuje situaciju u regionu Pridnjestrovlja, i da su ukrajinske oružane snage spremne za moguću eskalaciju ruskih trupa na ovu samoproglašenu republiku na teritoriji Moldavije.

Odgovarajući na pitanja novinara, nakon sastanka sa generalnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafaelom Marijanom Grosijem u Kijevu, Zelenski je rekao da u potpunosti deli ocenu situacije koju je dala moldavska predsednica Maja Sandu, prenosi Gardijan.

Zelenski je rekao i da je o tom pitanju razgovarao sa rumunskim premijerom Nikolaeom Čukom, koji je u utorak boravio u Kijevu.

“Jasno razumemo da je to jedan od koraka Ruske Federacije. Tamo rade specijalne službe, ne radi se samo o lažnim vestima. Cilj je očigledan, destabilizovati situaciju u regionu, ugroziti Moldaviju. Oni žele da pokažu da ako Moldavija podrži Ukrajinu, uslediće određeni koraci”, izjavio je ukrajinski predsednik, navodi britanski list.

Prema Zelenskom, Ukrajina je svesna činjenice da su ruske trupe, koje su dugi niz godina prisutne na teritoriji “privremeno okupiranog dela Moldavije, Pridnjestrovlja, u stalnoj pripravnosti”.

“Mi smo svesni njihovih mogućnosti, oružane snage Ukrajine su spremne za to i ne plaše ih se“, dodao je Zelenski.

Advertisements

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenskij rekao je i da ciljevi Rusije uveliko prevazilaze trenutni rat protiv Ukrajine.

“Krajnji cilj ruskog rukovodstva nije samo da zauzmu teritoriju Ukrajine, već da rasparčaju celu središnju i istočnu Europu i da zadaju globalni udarac demokraciji”, poručio je Zelenski u video poruci objavljenoj u utorak kasno uveče na Telegramu, navodi Gardijan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *