OGLASIO SE PEKING, DIŽU SE TENZIJE Američki ratni brod uplovio u Tajvanski moreuz

Američki ratni brod plovio je kroz Tajvanski moreuz, saopštila je Sedma flota američke mornarice.

Raketna krstarica „Port rojal“ izvela je „rutinski“ tranzit Tajvanskog moreuza kroz međunarodne vode „u skladu sa međunarodnim pravom“, prenosi agencija Rojters.

„Brod je prošao kroz koridor u moreuzu koji je izvan teritorijalnog mora bilo koje obalne države“, navodi se u saopštenju.

Takođe, kako se navodi, krstarica koja je prošla kroz Tajvanski moreuz „pokazuje posvećenost Sjedinjenih Država slobodnom i otvorenom Indopacifiku“.

„Vojska Sjedinjenih Država leti, plovi i deluje svuda gde to međunarodno pravo dozvoljava“, dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da je američki brod plovio na sever kroz moreuz i da je situacija na plovnom putu „normalna“.

Kineska vojska je reagovala po ovom pitanju i saopštila da je nadgledala i upozorila američki ratni brod.

Advertisements

“Sjedinjene Države često prave takve drame i izazivaju probleme, šaljući pogrešne signale tajvanskim snagama za nezavisnost i namerno pojačavaju tenzije širom Tajvanskog moreuza”, navodi se u saopštenju Istočne komande Narodnooslobodilačke vojske Kine.

Dodaje se da trupe u svakom trenutku održavaju visoku pripravnost, odlučno se suprotstavljaju svim pretnjama i provokacijama i odlučno brane nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *