Omladinsko-patriotski kamp „Zlatibor 2019“ ispod radara

Omladinsko-patriotski kamp na Zlatiboru održava se i ove godine, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u Opštini Čajetina.

Kako podseća portal Radio Slobodne Evrope, pre godinu dana je sličan kamp u kome su maloletnici prolazili vojničku obuku u avgustu 2018. zatvorila policija.

Na Fejsbuk stranici Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije (UOSYU) 19. jula 2019. objavljene su fotografije i video snimci sa, kako je navedeno – kampa „Zlatibor 2019“. Materijal, čiju autentičnost Radio Slobodna Evropa (RSE) nije mogao da potvrdi, postavio je Željko Vukelić, predsednik pomenutog udruženja.

Iako sam Vukelić u telefonskom razgovoru za RSE nije želeo da razgovara, samim tim ni da potvrdi da li je u toku novi omladinsko-patriotski kamp, iz Opštine Čajetina, na čijoj se teritoriji nalazi planina Zlatibor, u odgovoru na pitanja RSE potvrdili su da se kamp održava.

„Organizator kampa je privatno lice Željko Vukelić“, stoji u odgovoru Opštine Čajetina, čiji je predsednik Milan Stamatović podržao odlazak dece iz Srbije na omladinske vojno-patriotske kampove u Rusiji, gde su u organizaciji ruske desničarske organizacije „ENOT Corp“ maloletnike obučavali da rukuju hladnim oružjem i replikama automatskog oružja i bombi.

RSE se povodom održavanja kampa na Zlatiboru obratio Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.

„Тeritorijalno nadležnoj policijskoj stanici Čajetina od strane jednog fizičkog lica blagovremeno је dostavljena prijava za održavanje navedenog kampa u skladu sa odredbama Zakona o javnom okupljanju“, stoji u odgovoru MUP-a dostavljenom RSE.

Planina Zlatibor na zapadu Srbije, udaljena oko 200 kilometara od Beograda, mesto je gde je u avgustu 2018. udruženje UOSYU organizovalo omladinsko-patriotski kamp u kome su maloletnici prolazili delom i vojničku obuku, uz podršku ruske desničarske organizacije E.N.O.T. Corp koja je slične kampove organizovala u Rusiji.

Kamp „Zlatibor 2018“ je zatvoren po nalogu ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića 17. avgusta, nekoliko dana nakon otvaranja „zbog moguće zloupotrebe dece i uznemirenja javnosti“, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić kamp nazvao „paravojnim“.

Godinu dana kasnije, na istom mestu, video snimci prikazuju mladiće i devojke, delom u vojnoj uniformi, kako izvode vežbe u prirodi. Na jednom od snimaka čuje se jedan od instruktora kako govori na ruskom jeziku.

​Na pitanje da li je kamp prijavljen u skladu sa zakonom nadležnim organima, u ovom slučaju Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, iz opštine Čajetina su odgovorili:

„Opština Čajetina ne bi ni podržala ovaj sportsko-rekreativno-edukativni kamp za mlade da joj prethodno na uvid nije dostavljena Prijava održavanja sportsko-rekreativno-edukativnog kampa ‘Zlatibor 2019’ predata 12. jula 2019. godine policijskoj stanici Čajetina.“

Kada je reč o podršci, iz opštine navode da su održavanje kampa pomogli „simbolično, u vidu delimičnog obezbeđivanja ishrane za učesnike i drvene građe za stolove u kampu“, kao i da nije reč o sredstvima iz budžeta lokalne samouprave.

Organizator kampa, Željko Vukelić nije želeo da govori za RSE. U telefonskom razgovoru rekao je da je „na terenu i da ne može da razgovara“.

Poziv za učešće u kampu „Zlatibor 2019“ prvobitno je objavljen u decembru 2018. na stranici udruženja UOSYU, namenjen mladima uzrasta od 14 do 24 godine. Tada je bilo planirano da se kamp održi u tri smene tokom jula i avgusta 2019. Nekoliko meseci kasnije, UOSYU je ponovilo poziv, ovog puta sa jednim terminom od 18. do 28. jula 2019. U tom postu najavljeno je „vežbanje sa srpskim i ruskim veteranima“.

​RSE je tim povodom kontaktirao Željka Vukelića, koji je u telefonskom razgovoru rekao da će mediji biti informisani o kampu „kada za to dođe vreme“. Početkom jula 2019. RSE je ponovo kontaktirao Vukelića, ali je odgovor bio isti: „Mediji će biti informisani na vreme“.

U Opštini Čajetina su na upit RSE o kampu „Zlatibor 2019“ 3. jula 2019. poslali odgovor da se „navedeni kamp ne održava na Zlatiboru“, da bi tri nedelje kasnije potvrdili da se kamp ipak održava.

Nakon što je omladinski patriotski kamp u avgustu 2018. zatvoren, član ruske desničarske organizacije „ENOT Corp“ Valerij Šambarov u svom mejlu dostavljenom RSE naveo je će ubuduće primeniti „drugačije tehnike“, te da će kampovi biti organizovani „bez publiciteta“.

Oranizacija „ENOT Corp“ prestala je sa radom prošle godine, što je u izjavi za RSE potvrdio i sam Šambarov. Ruska državna agencija TASS je 9. novembra 2018. objavila vest da su službenici Ruske federalne službe bezbednosti (FSB) 7. novembra u gradu Rjazanju u Rusiji „priveli nekoliko članova privatne vojne kompanije ENOT“.

Članovi desničarske organizacije ENOT Corp. prema pisanju agencije TASS, terete se za izvršenje krivičnog dela koje se odnosi na „podsticanje mržnje ili neprijateljstva, kao i ponižavanje ljudskog dostojanstva“ i na „uključivanje maloletnika u izvršenje krivičnog dela“.

Pripadnike te organizacije u maju 2015. godine za „vojne zasluge“ i „ličnu hrabrost“ koju su pokazali boreći se na strani proruskih separatista u Ukrajini odlikovao je lično Igor Girkin Strelkov, nekadašnji komandant proruskih snaga u Donjecku u Ukrajini, stajalo je na zvaničnom sajtu ove organizacije pre nego što je ta stranica ugašena.

Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *