Opozicija o izborima, LDP došao nepozvan, Janković tražio stolicu

Opozicija o izborima, LDP došao nepozvan, Janković tražio stolicu

BEOGRAD: Predstavnici opozicije održali su danas u Narodnoj skupštini okruglom sto pod nazivom “Kako do poštenih izbora”, a predlozi koji su izneti kretali su se od formiranja radne grupe opozicionih stranaka i udruženja, koja bi se bavila “uslovima za slobodne izbore”, izmena i dopuna zakona o narodnim poslanicima i lokalnim izborima, do bojkota izbora.

Opozicija o izborima, LDP došao nepozvan, Janković tražio stolicu
Screenshot

Skupu su prisustvovali funkcioneri Saveza za Srbiju Dragan Đilas, Boško Obradović, Zoran Lutovac, predsednik Nove stranke Zoran Živković, predsednik DSS Miloš Jovanović, predsednik PSG Saša Janković, i drugi predsednici stranaka, samostalni poslanici, predstavnici različitih udruženja, pokreta i sindikata.

Đilas je naveo da je današnji sastanak prvi sastanak svih onih koji su zaista protiv vlasti I da je to važna slika koja se šalje, jer će, kaže, građani shvatiti da mogu da se dogovore, bez obzira na razlike i međusobne kritike po pitanju osnovnih demokratskih vrednosti.

Najvažnije je da formiramo to radno telo koje će imati niz zahteva i mera, rekao je Đilas.

On je dodao da je u grupi onih koji smatraju da na izbore ne treba izaći ako nema nikakvih uslova, ali i da se slaže sa argumetnima Živkovića koji je upitao – a šta posle bojkota.

Opozicija, kaže, treba da se fokusira na situacije koje se dešavaju u izbornom danu, ali i na slobodu medija.

Đilas je rekao da se, kako sada stvari stoje, na RTS-u mogu pojaviti samo ako se zajedno prijave da učestvuju u “Slagalici”, kao i da je situacija danas drugačija nego 90-tih kada su postojale tri novine i jedna televizija.

I Saša Janković je bio za formiranje radne grupe koja bi formulisala dve grupe zahteva koji bi se ticali promene izbornih propisa, i slobode medija.

Borko Stefanović veruje da niko od njih neće pristati na fikciju” slobodnih izbora, te da moraju biti spremni i na vanskupštinske i vaninstitucionalne mere.

Lider Nove stranke rekao je da će imati razumevanje za ideju bojkota izbora, ako mu neko kaže šta se radi sutra (posle izbora).

Bojkot je bežanje. Neke stranke su bojkotovale izbore i rezultat je ništa, podsetio je Živković.

Borislav Novaković iz Narodne stranke pak smatra da treba ozbiljno razmisliti o bojkotu izbora.

Sramota je da oni koji dolaze iz Evrope konstatuju napredak, a prećutkuje se činjenica da nazadujemo u domenu medija i vladavine prava, rekao je Novaković.

Poslanik Nove Srbije – Pokret za spas Srbije Đorđe Vukadinović takođe misli da treba “apelovati na važne spoljne faktore”, ali ističe da se pre toga moraju izboriti oni sami, a da to nije nimalo lako.

Predsednik DSS Milos Jovanović smatra da je prerano pominjati bojkot ili proteste, a veruje da treba promeniti Zakon o narodnim poslanicima i uputiti zahteve medijima.

Posle debate učesnika, samostalna poslanica koja je vodila skup Marinika Tepić je proglasila pauzu, a onda se javio Đorđo Žujović iz LDP-a koji, kaže, nije bio pozvan na sastanak, pitavši da li je problem da ga saslušaju.

Ja ću ti reći da je problem zato što niste opozicija, prema tome nemoj ovde da praviš problem…čekaj, je l’ si ti opozicija, kome si ti opozicija? Nama?, upitao ga je Boško Obradović, a Žujović je odogvorio da učestvuje na svim izborima protiv SNS i da ima pravo nešto da kaže.

Žujović je ipak govorio, ali ga je saslušalo samo nekoliko učesnika skupa, među kojima je bio Jovanović iz DS S.

Inače, Saša Janković je poslednji došao na skup, sa petoro saradnika, kada su sva mesta bila zauzeta.

Mestu mu je oslobodio poslanik DS Dejan Nikolić, ali Janković nije hteo da sedne, već je sa svojim partnerima iz Građanskog bloka 381 nastavio da stoji neko vreme i sačeka da se oslobode mesta za sve njih.

Advertisements

Janković je sa partnerima na kraju seo pored Đilasa, pošto su prethodno sa tih mesta zbog predsednika PSG ustali predstavnici Saveza za Srbiju, Levice Srbije, SDS, među kojima su bili i Marko Đurišić i Dušan Petrović.

Izvor: Dnevnik