Orban otvorio fudbalsku akademiju u Bačkoj Topoli

Orban otvorio fudbalsku akademiju u Bačkoj Topoli

Predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban izjavio je na otvaranju Fudbalske akademije TSC u Bačkoj Topoli da su sport i fudbal “zajedniči jezik Srednje Evrope”, te da je prirodno da sport spaja Mađare i Srbe, kao dve nacije koje su odlučile da “nastupaju udruženo”.

Orban otvorio fudbalsku akademiju u Bačkoj Topoli
Screenshot

“Prirodno je da sport spaja ljude, ali u slučaju Mađarske i Srbije nije uobičajeno, jer smo ranije imali mnogo stvari koje su nas razdvajale. Danas duvaju drugačiji vertrovi koji pomažu u prosperitetu onima koji sarađuju i združeno nastupaju. Živimo u Evropi gde oni koji su za razdor ne prolaze, već oni koji su za zajedništvo, a Srbi i Mađari su odabrali zajedništvo”, rekao je Orban u Bačkoj Topoli.

Na otvaranju akademije Orban je rekao da je Mađarska donela dobru odluku kada se odlučila za saradnju sa Srbijom u oblasti kulture, ekonomije, poljoprivrede i sporta, i zahvalio na podršci predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, naglasivši da je na “njegovu pomoć moglo uvek da se računa”.

Orban je rekao da su za ozbiljne investicije, poput akademije u Bačkoj Topoli, potrebne dve udružene strane i ljudi koji “sarađuju, imaju hrabrost i viziju”, pa je Bačka Topola odabrana zbog snažne ideje i inicijative direktora fudbalskog kluba TSC Janoša Žemberija.

“Ovo je samo početak, jer pred sobom imamo dug period gde će se desiti izgradnja novih objekata za hiljade dece. Zašto u Sbiji? Ovde živi jako mnogo Mađara i naša domovina je zainteresovana za uspehe Mađara svuda”, rekao je Orban.

Dodao je da je “posebno njegova generacija pozitivno pristrasna ka Srbiji”, jer se sećaju Srbije iz osamdesetih godina prošlog veka, kada je “bila slobodnija, razvijenija i srećnija od Mađarske”.

 “Ja sam ubeđen da kada neko jednom postigne vrhunac, sposoban je to da uradi ponovo, pitanje je samo vremena. Siguran sam da ćemo videti Srbiju na vrhu ponovo, odnosno na više vrhova, a Mađarska je odlučila da joj u tome pomogne u znaku solidarnosti sa celom Centralnom Evropom”, kazao je Orban.

Orban otvorio fudbalsku akademiju u Bačkoj Topoli
Screenshot

Poručio je mladima koji će koristiti usluge Fudbalske akademije TSC da sport unapređuje duh, fizičko telo i karakter.

“Fudbal traži snagu, ideju i fizičku energiju, i ko se bavi sportom uvek je na dobitku, a najtalentovaniji mogu postati svetski poznati. Spot nas uči dve najvažnije stvari – pošteno pobediti i uzdignute glave gubiti. Mladi, koristite u zdravlju ono što smo vam izgradili, budite pošteni, hrabri i jaki, istrčite svoj krug, a kada bude došlo vreme, ne zaboravite da vratite domovini ono što je ona dala za vas. Učinite velikom Srbiju i Mađarsku”, kazao je Orban.

Direktor fudbalskog kluba TSC Janoš Žemberi rekao je da je još pre pet godina izjavio da je ponosan što vodi taj klub, te da se nada da će i u narednim godinama uspeti da u školu uključi što više dece iz okolnih opština.

“Tako ćemo klubu obezbediti u nadolazećim vremenima nove uspehe i rezultate. Dugujem veliku zahvalnost Mađarskoj jer je prepoznala našu ideju i pružila nam nesebičnu finansijsku i stručnu pomoć”, rekao je Žemberi.

On je dodao da investicija ima društveni i ekonomski značaj, jer će veliki broj dece u njoj naći edukaciju i podsticaj za bavljanje sportom, samopouzdanje i “razlog da budu ponosni na sebe”.

Fudbalski savez Mađarske donirao je 9,5 miliona evra za izgradnju najsavremenije akademije sa centralnim stadionom, četiri pomoćna terena i sobama za smeštaj igrača u Fudbalskoj akademiji TSC.

Advertisements

Otvaranju su prisustvovale delegacije mađarskog i srpskog fudbalskog saveza, a ekipa kluba TSC trenutno zauzima sedmo mesto na tabeli Prve lige Srbije sa 12 bodova manje od vodeće Inđije.

Izvor: N1