Parada ponosa održana u Podgorici

Parada ponosa održana u Podgorici

U Podgorici je pod sloganom “Ne ljubimo lance” održana šesta povorka LGBT, koju su zajedničkom šetnjom kroz centar grada podržali pojedini predstavnici izvršne vlasti i drugih državnih institucija, političkih partija, nevladinih organizacija i medija.

rganizator “Montenegro prajda”, NVO “Kvir Montenegro” je ukazala da će se uskoro pred poslanicima naći predlog Zakona o životnim zajednicama lica istog pola, a pred Vladom nova petogodišnje Strategija za unapređenje kvaliteta života.

Danijel Kalezić iz organizacije “Kvir” je pozvao poslanike da podrže taj zakon, a Vladu da što pre usvoji strategiju.

“Ne može i ne sme biti bilo kog izgovora da se ne podrži ovaj zakon”, kazao je Kalezić pred okupljenima, među kojima su bili i retki poslanici Skupštine Crne Gore.

Organizatori su pozvali pravosudnu vlast da napade na LGBT osobe kvalifikuje kao “zločin iz mržnje”.

Podršku “prajdu” su dali, i s LGBT prošetali osobama centrom Podgorice, direktor Uprave policije Veselin Veljović, predstavnici Ministarstva pravde, kancelarije Ombudsmana, pojedini poslanici Skupštine Crne Gore, predstavnici civilnog sektora i novinari.

Reakciju podrške i aplauz okupljenih izazvala je majka jedne od organizatorki parade kada je izašla na binu i zagrlila devojku koja je svoje obraćanje učesnicima završila u suzama.

“Moje dete je isto kao i tvoje i ja je volim”, poručila je majka Marije Jovanović, organizatorke parade.

Advertisements

Zbog “Montenegro prajda” glavne saobraćajnice u širem gradskom jezgru su bile zatvorene za saobraćaj od jutros u šest sati.

Izvor: N1