PATRIJARH MOSKOVSKI KIRIL: Ovo što se dešava danas u Crnoj Gori nije bilo ni pod Turcima

   Patrijarh Moskovski i sve Rusije, Kiril, pozvao je danas na solidarnost sa mitropolitom Amfilohijem i Srpskom crkvom u Crnoj Gori i osudu svakog pokušaja vlasti da, nakon usvojenog spornog zakona o slobodi veroispovesti, oduzima imovinu od kanonske crkve da bi je dala raskolnicima.

Patrijarh Kiril je, nakon jutrošnje liturgije, poručio da se sve to dešava u srcu Evrope, one, kako je rekao, iste koja se kao i SAD deklarisala za princip odvojenosti crkve od države.

“Ništa slično u istoriji pravoslavlja, u poslednjih nekoliko vekova, nije bilo. Čak ni onda kada se pravoslavni Istok nalazio pod vlašću otomanske Turske”, poručio je patrijarh Kiril.

Istakao je da su Srpsku crkvu u Crnoj Gori zadesila “velika iskušenja”, nakon što je usvojen zakon saglasno kom će sva crkvena nepokretnost preći od kanonske crnogorske eparhije SPC u ruke raskolnika.

“Eparhijski arhijerej, vladika Amfilohije, bori se za pravoslavlje, on nije priklonio glavu pred raskolnicima, ali ni mi ne treba da ćutimo. Mi moramo biti solidarni sa vladikom Amfilohijem. Mi treba da osudimo oduzimanje hramova i svaki pokušaj državnih vlasti Crne Gore da oduzimaju imovinu od kanonske Crkve”, poručio je patrijarh.

Advertisements

Nije isključio da vlast u Crnoj Gori to radi iz određenih političkih ciljeva, između ostalog, je nesumnjivo, borba sa Rusijom.

Izvor: Kurir

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *