Peticiju protiv zakona o crkvama u Crnoj Gori potpisalo 100.000 građana

Potpisa bi bilo i 300.000, ali neki nisu stigli, a neki se boje. Makar 10 ljudi, zaposlenih u državnim ustanovama reklo mi je da bi dobili otkaz ako bi se potpisali protiv tog propisa”, kaže mitropolit Amfilohije.

PODGORICA – Poglavar Mitropolije crnogorsko-primorske, mitropolit Amfilohije, izjavio je da je peticiju kojom se traži povlačenje spornog crnogorskog Predloga zakona o slobodi veroispovesti, potpisalo je do sada oko 100.000 građana.

„Potpisa bi bilo i 300.000, ali neki nisu stigli, a neki se boje. Makar 10 ljudi, zaposlenih u državnim ustanovama reklo mi je da bi dobili otkaz ako bi se potpisali protiv tog propisa”, kazao je Amfilohije za podgoričke „Vijesti”.

Mitropolit je ocenio da je „Vlada taj zakon stavila u drugi plan nakon Trojičindanskog sabora u Podgorici, koji je pokazao snagu vernika”, jer ;su „shvatili da ne mogu ići protiv naroda”.

Rekao je da su „laž” spekulacije da on u dogovoru s predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem pokušava da od Srpske pravoslavne crkve odvoji Mitropoliju crnogorsko-primorsku: „Vidim, neki iz Srbije objavljuju te bezumne laži”.

Amfilohije je rekao da Đukanovića „poštuje kao čoveka i državnika, ali to ne znači da poštujem njegovu bezumnu politiku” prema crkvi.

„Bojim se da to sada ne radi po svojoj volji, nego pod pritiskom i nasiljem NATO-a”, smatra mitropolit.

Advertisements

„NATO radi sve da uništi pravoslavlje i pravoslavnu crkvu. Zato uništavaju Siriju i tamošnje hrišćanstvo, Ukrajinu, potkopavaju temelje pravoslavne Rusije, a uništili su Kosovo i Metohiju. I sada evo hoće da uništi i Crnu Goru. E pa ne ide to, neće moći”, rekao je Amfilohije, prenosi Beta.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *