Preraspodela istorije i identiteta

Aktuelna dešavanja na prostoru onoga što se kolokvijalno naziva ”Zapadni Balkan” pokazuju da EU kao i celokupni Zapad otvoreno rade na stvaranju velike Albanije i prekrajanju istorije. Poslednja provokacija prilikom održavanja katoličke mise na ostacima pravoslavnog hrama Svetog Nikole u Novom Brdu upravo pokazuju realnost aktuelnog stanja stvari. Bez znanja SPC  u prisustvu deset katoličkih sveštenika predvođenim kosovskim biskupima Đerđom Dodom i Zefom Gašijem obavili su misu na razvalinama nekada Srpskog pravoslavnog verskog objekta. Ovaj samovoljni akt urađen je uprkos tome što je ova Crkva zaštićena Zakonom o specijalnim zonama, prema kome se ništa ne može uraditi bez znanja SPC i dozvole srpske zajednice u zakonom određenim zonama i okvirima. Jasno je da zakoni za Albanski živalj ne važe kao i da je ”civilizovanoj” Evropi u redu ”necivilizovani” pir albanaca na Kosovu i Metohiji. Ovaj čin je važan iz dva razloga:

1.Samoproglašena lažna država Kosovo, pokušaće, kao režim u Podgorici da otme od SPC imovinu na prostoru koji smatra da je nezavisna država. Međutim, izvesno je da se prvobitno recept oprobava u Crnoj Gori i da se čekaju rezultat njegovog ishoda kao i reagovanja inostranih  faktora.

2.”Pokatoličavanjem” Pravoslavnih hramova želi se stvoriti slika o autihtonosti ne-pravoslavnog življa na Kosovu i Metohiji. To jeste, cilj je prikazati Albance starosedeocima na ovom prostoru čije područje su Srbi ”kolonizovali” i tako im nametnuli svoju upravu.

Prvo, jurisdikcija SPC se proteže izvan matične države Srbije. Postojanje pravoslavnog, srpskog življa vidljivo je i, prema očuvanim manastirima i crkvama očito na celom području Crne Gore, lažne države Kosovo i Severne Makedonije.  Nije moguće stvarati nasilno nezavisne autokefalne Crkve bez dozvole ”majke svih Pravoslavnih Crkava”-Vaseljenske Patrijaršije. Ono što radi režim u Podgorici samo je uvertira za ”otimačinu” koja će uslediti na prostoru koji je trenutno okupiran od Albanaca.  Ovde je interesantno, katolički biskupi albanske narodnosti prisvajaju Pravoslavne hramove na očigled sveta, iako je Sveta stolica (barem zvanično) protiv nezavisnoti takozvane lažne države Kosovo.

Drugo,  Interesantna je ”pozdravna beseda” biskupa Dode prilikom ovog samovoljnog čina:

„Zašto smo danas na Novom Brdu? Želeli smo da dođemo ovamo jer je to mesto koje dokazuje da smo bili pre religije. Bože, bili smo ovde pre Hristova rođenja, bili smo pre nego što su Osmanlije došli sa Muhamedom, bili smo ovde pre nego su došli Sloveni. Bili smo ovde iako je naše sećanje možda izbrisano, imamo ovo kamenje koje dokazuje da smo i mi verovali, verovali onome što smo čuli u jevanđelju a koje nam govori: zapovedam vam ljubimo jedni druge”

Dakle, biskup Doda veli da su Albanci tu prisutni pre religije, pre Hristovog rođenja te da su ostaci Crkve dokaz za to?! Sigurno mu niko nije objasnio da Pravoslavni Hram, koji on naziva katoličkim ne može biti dokazom postojanja albanaca pre hrišćanstva jer su Pravoslavni Hramovi na ovom prostoru došli tek posle Hristijanizacije  življa na tom prostoru tj. Srba. Nije sasvim jasno o čemu je mislio pomenuti biskup kada je izjavio ovu, u realnosti ne-utemeljenu izjavu.

Biskup Gaši je, prilikom obraćanja malobrojnim prisutnima između ostalog rekao: „povratak u našu prošlost, garantuje dobru i srećnu budućnost koju svi želimo“. Dakle, ”povratkom” u prošlost žele da garantuju dobru i srećnu budućnost koju žele. Nije sasvim jasno kako to, da se na ostacima Hrama zavetuju da će povratkom u prošlost garantovati dobru i srećnu budućnost. Ako se vratimo u prošlost, onu bližu, u istorijskom kontekstu videćemo da je albanski način ”suživota” sa svima koji ne misle kao oni doveo do pogroma srpskog pravoslavnog življa. Ironija je da, na ostacima Hrama govore o srećnoj budućnosti oni čiji su sunarodnici ”skakali” po Krstovima, palili srednjovekovne spomenike kulture i duhovnosti da bi ih danas prisvajali kao svoje.

Možda deluje nelogično da rušitelji porušeno svetkuju kao deo svoje prošlosti ali, očigledno je da je sve ovo deo plana čija je realizacija na delu naočigled ”civilizovane” Evrope. Pokatoličavanjem Pravoslavnih Hramova ići će se, korak po korak ka ubijanju srpskog kolektivnog sećanja na prostorima onoga što za Srbe predstavlja Svetu Zemlju. Sledeći korak je da ”država”, kao njihovi kompanjoni u Podgorici pokrene pitanje imovine SPC. Zaista interesantna slika-biskupi vele da je Pravoislavni Hram dokaz albanskog postojanja na ovom prostoru pre dolaska Hrišćanstva?! No, kad neko nema sopstveni identitet on dokida deo po deo od drugog. Preraspodelom istorije žele doći do sopstvenog identiteta a za identitet im je potrebno neko kolektivno sećanje koje im nedostaje kao i civilizacija utemeljena u kulturno-duhovnoj baštini. Svima je jasno šta je na sceni, svima je takođe jasno da će ”civilizovana” Evropa opet pozvati na ”uzdržavanje” obe strane. Ne bi iznenadilo da se uskoro pojave sa idejom da su Visoki Dečani vakuf nekog arnautskog hodže koji su srbi pretvorili u Pravoslavni hram prilikom kolonizovanja sopstvene zemlje.

Bojan Milić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *