Politička kriza u Crnoj Gori dodatno podgrejana – ko će potpisati Temeljni ugovor

Uoči nedelje u kojoj će se na sednicama Skupštine rešavati politička kriza, situacija u Crnoj Gori dodatno je podgrejana pokretanjem priče o Temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Ko će i kada potpisati Temeljni ugovor – na to se čeka odgovor, baš kao i na pitanje šta će biti sa crnogorskom Vladom.

U susret raspletu političke krize u Crnoj Gori, premijer Krivokapić kaže da je potpisivanje Ugovora još jedna nezavršena aktivnost aktuelne vlade, čime zapravo i opravdava spočitavanje oponenata – zašto se baš sad aktuelizuje priča o Ugovoru s crkvom.

Pripremili Aleksandra Mitić i Stevan Kostić

“Ugovor može biti potpisan do 4. februara, vjerujte da ja sumnjam da ću ja potpisati taj ugovor. Ja sam na jedno pitanje odgovorio da je ovo igra političara i iz Crne Gore i iz Beograda “, kaže Krivokapić.

Cilj je, prema njegovim rečima, da se posle četvrtog pojavi spasilac srpstva i SPC.

“Neko iz SNP-a, možda bude i gospodin Abazović, pa je sad pripremio teren za potpisivanje”, rekao je Krivokapić upitan ko bi bio taj spasilac.

Dan posle saopštenja Krivokapićevog kabineta da je Vlada spremna da sa SPC potpiše ugovor, potredsednik Vlade Dritan Abazović iznenada se u Beogradu sastao s patrijarhom.

Iz njegovog pokreta URA su za RTS rekli da je komercijalnim letom došao na privatni sastanak.

Šta je Abazović rekao patrijarhu 

Miloš Konatar iz pokreta URA, upitan da li je tačno da je Abazović rekao patrijarhu da je spreman da potpiše Temeljni ugovor, odgovorio da nije rekao ništa novo.

“Dritan Abazović nije rekao ništa novo, zato što mu unazad neko vrijeme možete u izjavama pročitati da potpisivanje Temeljnog ugovora, sa kojim bi javnost Crne Gore bila upoznata i kojim se ne ugrožavaju nacionalni interesi Crne Gore, nije sporno pitanje što se tiče Dritana i građanskog pokreta URA”, ukazao je Konatar.

Na razgovoru kod patrijarha bio je i lider Socijalističke narodne partije Vladimir Joković, za čiju je stranku premijer Crne Gore sinoć rekao da bi mogla da bude spasilac – odnosno potpisnik Temeljnog ugovora sa SPC.

Joković kaže za RTS isto što i Abazović – reč je o privatnom susretu.

“Biće čast svakom članu i simpatizeru ili rukovodiocu SNP-a Crne Gore ako bude neko od nas potpisao taj Temeljni ugovor”, kaže Joković.

Navodi da o tome nisu pričali sa patrijarhom.

“Nismo pričali, ko bi mogao i kad bi mogao, nije to tema bila. Ja sam samo izneo stavove u jednoj privatnoj poseti, stavove SNP-a Crne Gore”, kaže Joković.

Da li se ugovor razlikuje od prethodnih?

Prema pisanju Vijesti, novi nacrt Temeljnog ugovora razlikuje se od prethodnih. Ipak, crnogorski premijer Zdravko Krivokapić kaže da je tekst isti letošnji.

Ono to je gotovo izvesno, ova vlada Crne Gore neće potpisati Temeljni ugovor, a posle 4. februara sve je moguće.

Druge verske zajednice potpisale ugovore bez pompe

Inače, sve verske zajednice u Crnoj Gori, islamska, rimokatolička i jevrejska, najviši ugovor sa državom potpisale su odavno, po proglašenju nezavisnosti, bez velike pompe.

Neki u šali kažu da su se vesti o potpisivanju tih ugovora u dnevnicima našle u 27. minutu, pre rubrike kulture.

U Skupštinu Crne Gore prethodnih dana stigle su četiri inicijative o kojima će se raspravljati početkom februara: o nepoverenju Vladi, što traži URA, o smeni potpredsednika vlade Abazovića – što traži premijer, ali i o inicijativi Vlade za skraćenje mandata Skupštini i zahtevu opozicije za smenu predsednika parlamenta Alekse Bečića.

Advertisements

Izvor RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *