Porodice vojnih lica dobile 15 dana da odu iz hotela Bristol

Porodice vojnih lica dobile 15 dana da odu iz hotela Bristol

Porodice vojnih lica izbeglih tokom ratova devedesetih, koji su u nekadašnjem vojnom hotelu Bristol u privremenom smeštaju već 27 godina, dobili rok od 15 dana da napuste Bristol.

Piše: U. Miletić

Zabunu je izazvalo to što je određeni broj stanara pozvan 20. oktobra na razgovor sa državnim sekretarom Bojanom Jocićem, ali njihovom pravnom zastupniku nije bio dozvoljeno da prisustvuje sastanku.

Oni su danas ponovo imali sastanak, dok se druga grupa stanovnika hotela Bristol, koja nije pozvana na sastanak, održala je protestno okupljanje u parku Manjež, u blizini Ministarstva odbrane.

Vlada Đukić, predsednik Udruženja vojnih beskućnika Srbije, kaže da su stanari, poznavajući problematiku, angažovali pravnog zastupnika sa ciljem da stanari koji idu na razgovor imaju svog predstavnika.

– Prekjuče se dogodio presedan, njemu kao ni danas na sastanku nije bilo dozvoljen ulaz. Pogažena su Ustavom zagarantovana ljudska prava jer pravnom savetniku nije dozvoljeno da uđe u Ministarstvo odbrane i zastupa ljude – ističe Đukić. On dodaje da su stanovnici hotela Bristol ljudi od preko 70 godina i imaju zdravstvene i životne probleme, i da im je potreban zastupnik kako bi ih predstavljao.

– Video sam jedan papir koji je njima posuđen u kome piše „privremeni smeštaj, ne zna se u kom roku, ali iz razgovora sam zaključio da je u pitanju smeštaj od dve godine, što je ispod zakonskog minimuma, a njihov trenutni status povodom smeštaja jeste „privremeni smeštaj do rešavanja stambenog pitanja“ i za to imaju rešenja – ističe Đukić i navodi da ima informacije da je Grad dao stanove za trajno rešenje, i da je čak i ministar odbrane u medijima jasno rekao da niko neće ostati oštećen i da će svi biti zbrinuti. On naglašava da je stav stanara Udruženja da iz Bristola neće izaći dok ima se stambeno pitanje ne reši.

Darko Autišer, advokat, koji zastupa stanare, kaže da ga i pored toga što je imao punomoćje nisu pustili na sastanak i da se time krši Ustav, kao i da mu nisu obrazložili zašto ne može da prisustvuje sastanku, već su mu rekli da imaju direktivu da ga ne puste.

Dragan Stojanović, vojni beskućnik, penzionisani zastavnik prve klase, kaže da on nije pozvan na sastanak zato što je javno govorio za medije i zato što je ukazivao na manipulacije.

– I sada javno tvrdim da se manipuliše, imam sve papire a zašto nisam pozvan to morate njih da pitate. Mi smo platili te stanove a ljudima unutra hoće da daju nekakva privremena rešenja ljudima koji više nisu ni u prilici da shvate šta im nude. Od države je 134 stana dato za rešavanje problema Bristola. U Bristolu ima manje porodica nego što je dodeljeno stanova, i oni su sa tim u dobitku – ističe Stojanović.

Agencije

Ministarstvo odbrane nije odgovorilo na pitanja Danasa zašto nije omogućeno pravnom zastupniku stanara hotela Bristol da prisustvuje sastancima.

Nekadašnji vojni objekat hotel Bristol otišao je u ruke investitora koji grade „Beograd na vodi“.

Ministarstvo odbrane: Svi će biti zbrinuti

Advertisements

Deo stanara hotela „Bristol“ biće smešten u druge samačke hotele ili vojne objekte u Beogradu, dok će delu stanara biti dodeljeni stanovi za privremeni smeštaj, koji su zaključkom Vlade Srbije preneti na korišćenje Ministarstvu odbrane, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Dodaje se da „hotel „Bristol“ više nije na listi objekata određenih za privremeni, odnosno samački smeštaj profesionalnih pripadnika Vojske Srbije i zaposlenih u Ministarstvu odbrane“. „Napominjemo da će svi stanari hotela „Bristol“, koji u skladu sa propisima o stambenom zbrinjavanju, imaju pravo na rešavanje svog stambenog pitanja u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije, biti adekvatno zbrinuti“, piše Ministarstvo.

Izvor: Danas