Preminula Mirjana Marković

Udovica nekadašnjeg predsednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića, Mirjana Marković, preminula je u Rusiji u 77. godini života.

Prema informacijama beogradskih medija, tokom poslednjih godina imala je nekoliko operacija. U teškom zdravstvenom stanju je bila prethodnih sedam dana i bila je hospitalizovana u Sočiju.

Srpski Interpol je za njom 2005. godine raspisao međunarodnu poternicu jer se nije pojavila na suđenju za sloupotrebu službenog položaja.

Apelacioni sud u Beogradu je u martu ukinuo prvostepenu presudu kojom je u junu prošle godine bila osuđena na godinu dana zatvora povodom optužbi da je 2000. godine uticala na vladinu komisiju za nezakonito dodeli državni stan dadilji svog unuka.

Sudilo joj se u odsustvu, jer je bila nedostupna pravosudnim organima Srbije.

Ovom odlukom je naloženo da se suđenje ponovi pred Višim sudom u Beogradu.

Saučešće Dačića povodom smrti Mire Marković

Preminula Mirjana Marković
Screenshot

Beograd — Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić uputio je podovom smrti Mirjane Marković izjavu saučešća porodici Milošević.

U telegramu je poručio da je SPS spremna da u dogovoru s porodicom i Udruženjem Sloboda pruži pomoć u organizovanju sahrane.

Mirjana Mira Marković, preminula danas u Rusiji, bila je jugoslovenska i srpska doktorka sociologije, političarka, i supruga bivšeg predsednika Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) Slobodana Miloševića.

Mirjana Marković rođena je 10. oktobra 1942. u Požarevcu. Studirala je studije Sociologije na Univerzitetu u Beogradu, gde je i doktorirala. Bila je profesorka sociologije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu.

Sociologiju je predavala i kao redovna profesorka na Američko-francuskom univerzitetu za menadžment u Beogradu i na Fakultetu za međunarodni menadžment u Beogradu.

Pored toga bila je i redovna članica Ruske akademije društvenih nauka, gostujući profesor Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov i počasni profesor Univerziteta Lomonosov u Moskvi. Objavila je oko sto radova iz područja sociologije, kao i dva udžbenika sociološke tematike. Dela su joj prevedena na mnoge jezike, kao što su ruski, engleski, kineski, grčki.

Pored akademske karijere, najpoznatija je bila po političkom angažmanu. Komunističke ideje nasledila je iz svoje porodice, koje je kasnije prenela u svoje delovanje u javnoj politici

Osnivačica je i prva predsednica političke partije Jugoslovenska levica (JUL).

Foto: Privatna arhiva

Sa pokojnim Miloševićem imala je dvoje dece, sina Marka i ćerku Mariju.

Foto: Privatna arhiva

Još kao gimnazijalka pridružila se Savezu komunista, a 1994. godine osnovala JUL koji je narednih šest godina bio glavni koalicioni partner Miloševićevoj Socijalističkoj partiji Srbije (SPS).

Mira Marković je 2003. godine napustila Srbiju i zatražila politički azil u Rusiji.

Advertisements

Markovićeva je autorka nekoliko knjiga, a među poslednjima koje je objavila bili su memoari „Bilo je to ovako“ u kojoj opisuje svoj život od rođenja do izručenja Slobodana Miloševića sudu u Hagu.

Izvor: RTS, Kurir, Beta, Balkanska

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *