Preminuo Momčilo Krajišnik

Preminuo Momčilo Krajišnik

Prvi predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik preminuo je jutros u Banjaluci u 75. godini. Telegrame saučešća uputili Milorad Dodik i Željka Cvijanović.

Krajišnik je primljen na Univerzitetski klinički centar Republike Srpske nakon infekcije koronavirusom. Nakon višednevne borbe, izgubio je bitku sa kovidom 19, prenosi RTS.

Krajišnik je bio prvi predsednik Narodne skupštine Republike Srpske i prvi srpski član Predsedništva dejtonske BiH.

Krajišnik je rođen 20. januara 1945. godine u Sarajevu.

Završio je studije i magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. U politiku se uključio u višestranačkom sistemu, a bio je jedan od osnivača Srpske demokratske stranke.

Na izborima 1990. izabran je za poslanika, a zatim i za predsednika Narodne skupštine BiH. Tu funkciju je obavljao od 21. decembra 1990. do 7. aprila 1992. godine.

Krajišnik je 25. oktobra 1991. izabran za predsednika Skupštine srpskog naroda BiH (kasnije Narodne skupštine Republike Srpske). Tu funkciju je obavljao sve do maja 1996. godine.

Na izborima 1996. godine izabran je za prvog srpskog člana Predsedništva dejtonske BiH, a te godine izabran je i za člana Senata Republike Srpske.

Tridesetog aprila 2000. godine pripadnici SFOR-a uhapsili su ga u porodičnoj kući na Palama i sproveli u Haški tribunal. Krajišnik je 17. marta 2009. osuđen na 20 godina zatvora za zločine počinjene tokom rata u BiH. Nakon odslužene dve trećine kazne, pušten je na slobodu 2013. godine.

Bio je predsednik Asocijacije “Stvaraoci Republike Srpske”.

Advertisements

Vreme i mesto sahrane prvog predsednika Skupštine Srpske biće naknadno saopšteni.

Preminuo Momčilo Krajišnik
Foto: N1

Saučešće Dodika i Cvijanovićeve

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je odlaskom Momčila Krajišnika Republika Srpska ostala bez jednog od svojih osnivača, velikog patriote koji je veći deo svog života žrtvovao za nastanak i opstanak Srpske.

“Momčilo Krajišnik će ostati upisan posebnim slovima u istoriju naše Republike i našeg naroda u Republici Srpskoj, koji su njegovim odlaskom izgubili iskrenog i pravog rodoljuba”, naveo je Dodik u telegramu saučešća porodici Momčila Krajišnika.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, povodom smrt Momčila Krajišnika uputila je telegram saučešća porodici Krajišnik i Asocijaciji “Stvaraoci Republike Srpske”.

“Sa žaljenjem sam primila tužnu vest o smrti Momčila Krajišnika, koji je, nažalost, izgubio bitku sa opakim virusom. Momčilo Krajišnik ostaće upamćen kao čovek koji je imao hrabrost i viziju da u najtežim trenucima za srpski narod, zajedno sa ostalima, donosi teške i istorijske odluke koje su značile opstanak našeg naroda u BiH”, rekla je Cvijanovićeva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *