Preminuo vođa operacije kojom su nacisti sprečeni da dođu do atomske bombe

Preminuo vođa operacije kojom su nacisti sprečeni da dođu do atomske bombe

Norvežanin, vođa operacije kojom su nacisti sprečeni da u Drugom svetskom ratu proizvedu neophodne materijale za proizvodnju atomske bombe, preminuo je u 99. godini.

Preminuo vođa operacije kojom su nacisti sprečeni da dođu do atomske bombe
FOTO: LEIF ØRNELUND / WIKIPEDIA

Joakim Renenberg je 1943. godine bio na čelu operacije sprovedene iza neprijateljskih linija u tada okupiranoj Norveškoj, tokom koje je nacističko postrojenje za proizvodnju deuterijuma (teške vode) dignuto u vazduh, navodi Rojters.

Kada ga je tadašnji britanski Direktorat za specijalne operacije odabrao za vođu smelog poduhvata, Renenberg je imao samo 23 godine i bio je najmlađi član tima koji je otišao iza neprijateljskih linija.

Renenbergov tim se tada, kako navodi Rojters, suočio sa gotovo nemogućim izgledima za uspeh. Ranija operacija nije ni uspela da stigne do postrojenja, a njeni članovi su zarobljeni ili ubijeni.

Tim koji je zaslužan za sabotažu postrojenja kasnije je opisao svoju misiju kao gotovo samoubilačku.

Operacija je počela spuštanjem na planinsku ravan pokrivenu snegom, nakon čega su operativci skijama krenuli prema svojoj destinaciji. Peške su stigli do postrojenja, gde su postavili bombe.

Renenberg je tada doneo ključnu odluku da fitilje na bombama skrati, čime je skratio i vreme za izazivanje eksplozija, ali i timu dao manje vremena za beg.

Nakon što su nacisti shvatili šta se dogodilo, za timom je pokrenuta potraga. Cclanovi tima su tada započeli svoj beg, prešavši nekoliko stotina kilometara kroz planinski teren kako bi stigli do bezbednost.

Renenberg je uspeo da se skijama spusti do komšijske Švedske dve nedelje kasnije, koja je bila neutralna tokom Drugog svetskog rata.

Izvor: Blic