PSS: Na pitanje gde su pare za naše plate, jednog dana će odgovoriti specijalni tužilac za organizovani kriminal

PSS: Na pitanje gde su pare za naše plate, jednog će dana će odgovoriti specijalni tužilac za organizovani kriminal

Saopštenje Policijskog sindikata Srbije o načinu obračuna zarade zaposlenih u MUP-u, i mogućim malverzacijama sa novcem nemenjenim za plate zaposlenih, prenosimo vam u celosti:

Nakon završetka fiskalne godine i dugo očekivanog 5-og februara, pravni tim PSS-a je uradio konačnu analizu finansijskih efekata sistematizacije.

Naime, januara 2019-te godine minimalna cenaradnog sata je skočila sa 143 dinara, na 155,5 dinara, što je dovelo do rasta osnovice za obračun plate sa 27868,64 na 30376,82 dinara, a to je povećanje od 9%. Istovremeno po Zakonu o privremenom umanjenju plata i penzija, od naših zarada se više ne odbija 10%, već 5%. Sve to znači da smo po sili zakona trebali da dobijemo dva povećanja plate u ukupnom iznosu od oko 14%. Da ne spominjemo usklađivanje plate sa inflacijom.

Sada vidite šta je bio cilj sistematizacije – da ne dobijemo povećanje plate od 14%. Zato su nam smanjili koeficijente i zato su vas pritiskali da se ne žalite na rešenja, nego da sačekate da vam prođe rok za žalbu.

Pošto je sistematizacija tajna ne smemo da je objavimo, ali svi ste radnici MUP-a pa se raspitajte.

U sistematizaciji postoje tri kolone za platu – stara plata, sadašnja plata (februarska) i nova plata (koja je manja od stare plate).

Razlog ovakvoj gimnastici su prevremeni izbori, koji trebaju da se održe ove godine. Zato smo dobili sitno povećanje plate sada, a u naredne 3 godine plata će se smanjivati svakome kome je korektivni koeficijent pozitivan, u skladu sa članom 20 Zakona o platama državnih službenika.

Tu nije kraj lopovluku.

MUP je trebovao 9,5% više para za plate zaposlenih u odnosu na prošlu godinu, a broj radnika je isti i opada zbog odlaska u penziju. Rukovodilaca je malo u odnosu na broj radnika, pa uvećanje plate rukovodiocima ne utiče na ukupno uvećanje plata za ceo MUP. A radnicima su plate uvećane u proseku za 3,8%.

Ovde se postavalja logično pitanje – gde su pare?

Advertisements

Na to pitanje će jednog dana da odgovori specijalni tužilac za organizovani kriminal.

Vaš PSS