Putin nije pozvan na godišnjicu početka Drugog svetskog rata

Moskva je izrazila bijes zbog odluke Varšave da ne pozove ruskog predsjednika Vladimira Putina na ceremoniju povodom 80. godišnjice početka Drugog svjetskog rata, koja će biti organizirana u Poljskoj u septembru.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je sa “zaprepaštenjem” saznalo da Poljska namjerava obilježiti godišnjicu početka Drugog svjetskog rata samo u prisustvu članica Evropske unije, NATO-a i nekoliko bivših republika Sovjetskog saveza.

Moskva je optužila poljske vlasti da zanemaruju historijsku logiku i da žele pretvoriti komemoraciju u tajni sastanak, navodi Beta.

‘Savremena, a ne historijska’

“Uprkos odlučujućem i nesumnjivom doprinosu naše države porazu Trećeg Reicha Adolfa Hitlera i oslobađanju Poljske od nacističkih okupatora, nema mjesta za Rusiju u toj postavci”, navelo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova i dodalo da to treba ostati na savjesti sadašnjim poljskim vlastima.

Služba za medije poljskog predsjednika Andrzeja Dude u izjavi za AFP je navela da ključna odrednica za te pozive nije historijska, nego savremena.

“Te dramatične događaje Poljska će obilježiti sa zemljama s kojima danas radi za mir u svijetu, zasnovanom na principima međunarodnog prava”, naveo je taj izvor.

Prije nego što je nacistička Njemačka izvršila invaziju na Poljsku 1. septembra 1939. godine, Moskva i Berlin su se dogovorili da podijele istočnu Evropu prema tajnoj odredbi njemačko-sovjetskog pakta, potpisanoj u augustu 1939. godine.

Sovjeti napali Poljsku

Kao saveznik Hitlera, Sovjetski savez je napao Poljsku 17. septembra 1939. godine i okupirao dio njene teritorije prije nego što je Njemačka izvela iznenadni napad na Moskvu 22. juna 1941. godine.

Rusija istovremeno redovno insistira na ogromnim žrtvama koje je Sovjetski savez dao u ratu protiv Hitlera.

Advertisements

Prema procjenama, 27 miliona Sovjeta, civila i vojnika, poginulo je tokom Drugog svjetskog rata, u pobjedi koja je izvor velikog ponosa za Rusiju.

Izvor: Al Jazeera