Putin se sastao s predsednikom Kube i pozvali SAD da ukinu blokadu

Putin se sastao s predsednikom Kube i pozvali SAD da ukinu blokadu

Predsednici Rusije i Kube, Vladimir Putin i Migel Dijas-Kanel, najavili s jačanje “strateških” veza dve zemlje i pozvali SAD da ukinu blokadu Kube.

Putin se sastao s predsednikom Kube i pozvali SAD da ukinu blokadu
Foto. Tanjug/ AP

U zajedničkom saopštenju objavljenom posle razgovora u Moskvi, Putin i Dijas-Kanel su kritikovali američko “mešanje u unutrašnja pitanja suverenih država” i založili se za čvršće povezivanje Rusije i latinoameričkih zemalja, prenosi Asošiejted pres.

Dijas-Kanel koji je na čelu Kube zamenio Raula Kastra u aprilu, pohvalio je, kako je rekao, “bratske” veze Rusije i Kube, i pozvao Putina u posetu iduće godine.

Dva predsednika su obećala širenje političke, ekonomske i vojne saradnje Rusije i Kube.

Ministar odbrane Kube Leopoldo Sintra Frijas posetiće Moskvu ovog meseca kako bi razgovarao o konkretnim planovima vojno-tehničke saradnje.

Zamenik ministra finansija Rusije Sergej Storčak rekao je da bi Moskva mogla da ponudi zajam od 38 miliona evra za modernizaciji kubanske vojske.

Sovjetski Savez je u vreme Hladnog rata dao milijarde dolara pomoći Kubi, svom glavnom tadađnjem savezniku u tom delu sveta. Odnosi Moskve i Havane su znatno oslabili posle raspada SSSR, dok je Rusija, pogođena ekonomskom krizom, obustavila pomoć Kubi.

Advertisements

Putin, koji je posetio Kubu 2000. i 2014. godine, zalaže se za obnavljanje nekadašnjih veza sa starim saveznikom.

(Beta)