PUTIN SPREMA NASLEDNIKA! Zapad pokušava da otkrije ko će biti sledeći ruski predsednik

Glasine o ozbiljnim zdravstvenim problemima ruskog predsednika koje su se pojavile poslednjih nedelja sada su potkrepljene novim teorijama – Vladimir Putin zbog bolesti ubrzano sprema naslednika na „kremaljskom tronu“!

Iako je do sada licitirano s nizom visokih ruskih zvaničnika koji su veoma bliski s predsednikom, najnoviji podaci ukazuju na to da je Putin za svog naslednika odredio osobu koja je Zapadu potpuna nepoznanica. Navodno se radi o Dmitriju Kovaljovu, 36-godišnjaku koji je 9. maja snimljen kako razgovara s Putinom.

Glasine o Putinovoj bolesti pojavile su se pre nekoliko nedelja, kada je tokom razgovora s ministrom odbrane Sergejem Šojguom snimljen kako se grčevito drži rukama za sto. Teorije su podgrejane baš za Dan pobede, pošto je primećeno da je ruski predsednik kod sebe imao ćebe. Kao moguće bolesti od kojih Putin pati, pominjane su rak tiroidne žlezde ili Parkinsonova bolest, pa i čitav niz drugih oboljenja.

Kremlj je sve spekulacije o zdravlju Putina demantovao.

Prethodne glasine o budućem ruskom predsedniku kretale su se od Dmitrija Medvedeva, koji je na toj funkciji bio u jednom mandatu, preko njegovih imenjaka – portparola Kremlja Peskova i aktuelnog šefa „Roskomosa“ Rogozina, pa i dva Sergeja – šefa diplomatije Lavrova i ministra odbrane Šojgua, sve do premijera Mihaila Mišustina i Nikolaja Patruševa, sekretara Saveta bezbednosti Ruske Federacije i bivšeg obaveštajca. Pominjani su i drugi potencijalni kandidati, ali su gorenavedeni smatrani „najrealnijim“.

Zapadni vojni analitičari procenjuju da Rusija, i da osvoji Donbas, pa čak i Odesku oblast, neće moći da okonča rat u Ukrajini, pošto će Kijev uz zapadnu pomoć nastojati da povrati izgubljene teritorije. Zato se očekuje produženi konflikt koji Putin, s obzirom na njegovo navodno narušeno zdravlje, neće moći da izdrži, a zbog čega ubrzano traži naslednika koji će preuzeti rat na sebe i koja neće dozvoliti da pređe u dugotrajan konflikt, već će svim silama pokušati da natera Kijev na kapitulaciju.

Ipak, Dmitrij Kovaljov sada slovi za najozbiljnijeg kandidata. Naime, kako se navodi, bilo bi sasvim očekivano da nekadašnji agent KBG, koji je na vlast došao kao veliko iznenađenje za Zapad, za svog naslednika postavi nekoga ko je takođe velika nepoznanica, odnosno osobu čije bi „razotkrivanje“ potrajalo sasvim dovoljno da ista preuzme punu komandu nad Ruskom Federacijom.

U slučaju više sile, tu je premijer

Ruski zakoni jasno propisuju da predsednika, u slučaju smrti ili bilo kog drugog razloga zbog kojih bi bio onemogućen da obavlja funkciju, pa i teške bolesti, na tom mestu zameni premijer. U roku od 90 dana od preuzimanja dužnosti moraju biti raspisani izbori.
Glasine o Kovaljovu potkrepljene su šturim podacima: zna se da je šef Odeljenja za predsedničku administraciju, odnosno osoba koja je samim tim veoma blisko povezana s Putinom, s kojim deli i jednu veliku strast – ljubav prema hokeju.

Analitičari su ocenili i da snimak njihovog kratkog razgovora jasno pokazuje da Kovaljov očigledno ima veoma lak i potpun pristup Putinu, što nije slučaj s mnogim bliskim saradnicima ruskog predsednika, kao i da je njihova gestikulacija dosta opuštenija i konkretnija nego s drugim ličnostima koje su prišle Putinu na proslavi Dana pobede.

Putin: Predsednik mora da živi za Rusiju

Prošle godine u intervjuu za američki NBC, Putin je rekao da je celog života njegova sudbina povezana s Rusijom, čak toliko da ne postoji ništa smislenije u njegovom životu do da se bori za jačanje Rusije.

– Ako bilo ko, i ako vidim takvu osobu, čak i da bude kritički nastrojena prema onome šta i kako ja radim, bude imala konstruktivne poglede, da će on ili ona biti posvećeni ovoj zemlji i spremni da žrtvuju svoj život za Rusiju, a ne samo nekoliko godina, bez obzira na moj lični stav prema toj osobi, sigurno je, učiniću sve da dobije podršku naroda – rekao je Putin.

Pred kraj prošle godine, u tradicionalnom intervjuu, Putin je na pitanje o tome ko će ga naslediti u Kremlju rekao:

– Stalno razmišljam o tome.

„Baza”, stranica na „Telegramu” posvećena vestima, takođe tvrdi da je Putin razgovarao sa Kovaljovom i da je on potencijalni naslednik ruskog lidera.

Sergej Bizjukin, opozicioni aktivista koji je pobegao iz Rusije 2019. nakon što je pokušao da se kandiduje za predsednika, krajem prošle godine izjavio je da Putin ime svog naslednika sigurno neće otkriti unapred.
– Lično sumnjam da on razmatra da napusti vlast dok je živ – istakao je on.

Advertisements

Iako se i zapadni obaveštajci slažu s tom konstatacijom, oni su uvereni da je Putin odlučan da za svog naslednika postavi, po njegovim standardima, pravu osobu. Da li će to biti baš Dmitrij Kovaljov, pokazaće vreme.

Izvor: Alo.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *