Putin uskoro u Beogradu, spreman doček na aerodromu (UŽIVO)

Beograd — Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin doputovaće danas u celodnevnu zvaničnu posetu Srbiji, gde će mu domaćin biti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Rusije Vladimir Putin stiže u posetu Srbiji. Kako je najavljeno iz kabineta predsednika Srbije Aleksandra Vučića, on će svog ruskog kolegu dočekati na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“. Biće to njihov 14. susret.

Prema planu posete dostavljenom iz Predsedništva Srbije, uslediće ceremonija polaganja venaca na Groblju oslobodilaca Beograda i Crvenoarmejcu, a potom svečani doček ispred „Palate Srbija“ u Novom Beogradu.

Nešto posle 13 časova ponovo će se sastati dvojica predsednika, a sat vremena kasnije i delegacije dveju zemalja. Razmena potpisanih bilateralnih dokumenata obaviće se u prisustvu dvojice šefova država, a potom će biti upriličena ceremonija uručenja Ordena Aleksandra Nevskog predsedniku Srbije od strane Vladimira Putina.

Dvojica predsednika će pet minuta kasnije dati izjave za medije, a u 18 časova i 15 minuta sledi obilazak Hrama Svetog Save. Ispred hrama u centralno beogradskoj opštini Vračar planiran je i doček građana za gosta iz Rusije.

Ova Putinova poseta Srbiji se u Beogradu, ali i u međunarodnim krugovima, tumači kao jedan od najznačajnijih političkih susreta u trenutku kada je sve bliža mogućnost direktnog angažmana vodećih svetskih sila u rešavanju pitanja odnosa Kosova i Srbije.

Poštujemo kurs pristupanja EU koji je izabralo srpsko rukovodstvo, za razliku od zapadnih partnera ne pokušavamo da stavimo Srbiju pred veštački izbor: ili ste sa Rusijom, ili ste sa Evropskom unijom, izjavio je Putin u intervjuuza “Politiku” i “Večernje novosti” objavljenom uoči njegove posete.

„I u novom, 21. veku, pažljivo čuvamo i razvijamo dragocene tradicije poverenja i saradnje. Takva spremnost za tesnu saradnju u politici, privredi, humanitarnoj sferi našla je svoj odraz u bilateralnoj Deklaraciji o strateškom partnerstvu, koja je potpisana u maju 2013. godine“, kazao je predsednik Rusije.

I njegov domaćin, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dao je intervju za rusku nacionalnu agenciju.

“Uvek se konsultujem sa predsednikom Putinom i tražim njegov savet. Upoznam ga o tome šta se dešava i ne lažem, kažem istinu. Iako se njemu ne sviđa uvek sve. Mislim da je to jedna od stvari koje Putin veoma poštuje”, rekao je Vučić u intervjuu za agenciju TASS.

“Nikada nećemo zaboraviti 2015. godinu kada su (ruski šef diplomatije Sergej) Lavrov i (ruski stalni izaslanik u UN Vitalij) Čurkin po Putinovoj naredbi spasili Srbiju od stigme naroda koji je počinio genocid, kao što je to bilo predloženo britanskom rezolucijom u Savetu bezbednosti UN. Nikada to nećemo zaboraviti”, istakao je predsednik Srbije.

U kontekstu pristupanja Srbije Evropskoj uniji poseta Putina šalje poruku koja se tiče bliskosti Beograda sa Moskvom i usaglašavanja srpske sa spoljnom politikom Evropske unije, ocenjuje za RSE Igor Novaković, direktor istraživanja ISAK fonda.

Konkretno, kaže naš sagovornik, Beograd Briselu šalje poruku „da se to neće u skorije vreme desiti. Takođe se šalje i poruka da Srbija kad je reč o Kosovu i dalje ima podršku Rusije u međunarodnim forumima“, kaže Novaković.

Upitan kakav bi mogao biti Putinov stav prema Vučićevom zalaganju za razgraničenje s Albancima, naš sagovornik kaže da je Rusija zainteresovana da aktuelno stanje stvari ostane zamrznuto:

„Ono što očigledno Moskva najviše želi da podrži jeste status quo, odnosno, da se status Kosova ne reši na takav način, ali, na drugoj strani, Srbija pokušava da iskoristi rusku podršku da progura neko kompromisno rešenje i vrlo je moguće da sama Moskva ima neki plan B, ukoliko se to i dogodi“, kaže Novaković.

A kakvi ruski interesi se mogu detektovati iza Putinove posete Srbiji?

„Rusija je značajna, ako ništa drugo, regionalna sila, koja je u određenoj vrsti sukoba sa Zapadom, i u tom smislu, pre svega za unutrašnje-političke prilike u Rusiji vrlo je značajno da se pokaže da postoje partneri u Evropi koji su voljni da sarađuju sa Rusijom. Druga stvar je to što Putin hoće da održi partnerstvo sa Srbijom u smislu da Srbija ne ulazi u NATO, da pitanje Kosova verovatno ostane što duže otvoreno, a postoji i čitav niz praktičnih interesa koje Rusija želi da ostvari u Srbiji i koji su pre svega vezani za energetiku. Imamo već najavljenu izgradnju balkanske rute gasovoda ’Turski tok’, pri čemu će jedan deo ići u Tursku, a drugi treba da ide na Balkan“, kaže Igor Novaković, dodajući da je Srbija već podnela zahtev Evropskoj energetskoj zajednici da se trasa “Turskog toka” kroz Srbiju izuzme iz drugog i trećeg energetskog pakata EU, što bi praktično značilo da bi Rusija bila i vlasnik gasa koji će se transportovati i većinski vlasnik nad gasovodom preko zajedničkog preduzeća koje je osnovano sa “Srbijagasom”.

Govoreći o gasovodu “Turski tok”, Putin je istakao da njegova izgradnja teče u skladu sa planiranim rasporedom, kao i da je plan da proradi do kraja 2019. godine.

Vladimir Putin je poslednji put posetio Srbiju u oktobru 2016. godine, kada su ga dočekali tadašnji predsednik i premijer zemlje Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić.

Pre toga, Srbiju je ruski predsednik posetio u oktobru 2014. godine.

Prva poseta Putina Beogradu bila je juna 2001. goodine, kada je Vojislav Koštunica bio predsednik tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, a ta poseta upamćena je po skandalu jer ga predsednik Jugoslavije nije dočekao na aerodromu, već u zgradi SIV-a (Palata Srbija).

Kao premijer Rusije 2011. godine Vladimir Putin ponovo je došao u posetu Srbiji, a tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić ugostio ga je u zgradi Palata Srbija.

Izvor: Radio Slobodna Evropa/ Branka Trivić, B92