RAZDOR U EU OKO VENECUELE: Italija blokirala saopštenje EU o priznanju Gvaida za privremenog predsednika države

RAZDOR U EU OKO VENECUELE: Italija blokirala saopštenje EU o priznanju Gvaida za privremenog predsednika države

Velika Britanija priznala je danas opozicionog lidera Huana Gvaida kao privremenog predsednika Venecuele, saopštio je šef britanske diplomatije Džeremi Hant.

“Nikolas Maduro nije raspisao predsedničke izbore u roku od osam dana, koji smo odredili. Tako da Britanija, zajedno sa evropskim saveznicima, priznaje Gvaida kao privremenog ustavnog predsednika dok ne budu održani verodostojni izbori”, naveo je Hant na Tviteru, a preneo Rojters.

Prethodno je danas španski premijer Pedro Sančez priznao Gvaida kao privremenog predsednika Venecuele, dok je šef francuske diplomatije Žan-Iv le Drijan rekao da Gvaido ima legitimno pravo da organizuje nove izbore.

Evropske zemlje, među kojima su Nemačka, Francuska, Španija i Britanija, postavile su vladi predsednika Venecuele Nikolasa Madura osmodnevni ultimatum da raspiše nove predsedničke izbore, saopštivši da će u suprotnom, kao i SAD i druge zemlje, priznati Gvaida za predsednika.

Advertisements

Ultimatum Maduru istakao je sinoć.

Maduro: Amerika planira invaziju na Venecuelu!
Printscreen
Italija je blokirala saopštenje EU o priznanju predsednika parlamenta Venecuele Huana Gvaida za privremenog predsednika države, saopštio je Sputnjiku diplomatski izvor u Briselu.
„Italija je na neformalnom sastanku šefova diplomatija država članica EU koji je održan 31. januara u Bukureštu stavila veto na saopštenje EU koje je trebala da pročita šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i u kojem se govorilo da će EU priznati Gvaida, ako ne budu organizovani predsednički izbori”, saopštio je sagovornik agencije.

Po njegovim rečima, posle toga EU i Urugvaj su zakazali prvi ministarski sastanak međunarodne kontakt grupe o Venecueli za 7. februar u Montevideu.

U Venecueli su 21. januara počeli masovni protesti protiv aktuelnog predsednika Venecuele Nikolasa Madura. Predsednik parlamenta Venecuele Huan Gvaido se 23. januara proglasio za privremenog šefa države.

Sjedinjene Američke Države i niz drugih zemalja su priznale Gvaida i zahtevaju od predsednika Venecuele Nikolasa Madura, kog ne smatraju legitimnim šefom države, da ne dozvoli nasilne akcije protiv opozicije.

Maduro je Gvaida nazvao američkom marionetom.

Izvor: tanjug, Sputnjik, Novosti